Pressemeddelelse

Pressemeddelelse fra Den Konservative Byrådsgruppe i Fredericia

Den Konservative Byrådsgruppe i Fredericia er rystede over afgørelse i voldgiftssag mod tidligere kommunaldirektør.

Det faktum at den tidligere kommunaldirektør i Fredericia, AnneMarie Zacho-Broe nu skal have udbetalt over 3 millioner skriger til himlen om nye regler. Endnu engang står vi tilbage med en fornemmelse af at der ikke findes nogen retssikkerhed, at politikere og forvaltning kan gøre som de vil, bare de er højt nok oppe i hierarkiet. 

Udover at borgerne i Fredericia nu skal betale godtgørelse til den hjemsendte kommunaldirektør har alle oprydningssagerne kostet kommunen et 2-cifret millionbeløb, og det uden en eneste person er blevet stillet til ansvar for noget som helst. Det er en ærgerlig afgørelse, da der har været tale om dybt problematiske og kritisable forhold, når det handler om retssikkerhed, kulturen i toppen af organisationen og økonomistyring.  Det er i hvert fald de emner, Det Konservative Folkeparti har stort fokus på.

Kulturen har været rådden og nu kan vi så konstatere at man kan slippe afsted med at fjerne sager fra dagsordner, inhabilitet, dårligt arbejdsmiljø og meget mere, uden at det får nogen form for konsekvens, ud over at det har haft, og vil få, konsekvenser for velfærden.

Og hvad kan vi så lære af det ?

Den første lære må være at når man hyrer et advokatfirma, så giver man dem ikke økonomisk frie hænder. Der er lavet mange undersøgelser landet over som slet ikke er havnet i de svimlende summer som det er sagen i Fredericia.

Det næste er at hvis politikere og andre havde sagt fra noget før, havde vi ikke stået hvor vi står nu. Det værste er at køen ved håndvasken fra sidste byrådsperiode, stadig er intakt. Ingen har set, hørt eller gjort noget. Men uvidenhed er ikke nogen undskyldning. Som folkevalgte har vi en pligt til at undersøge og stille spørgsmål. Også dem der ikke sidder med i Økonomiudvalget. Man kan jo spørge sig selv om de afhørte politikere mm. i virkeligheden har siddet for tæt på og at deres vidneudsagn, både til advokatundersøgelse, politiet og voldgiften bærer præg af det ?

Og slutteligt er det vist tydeligt at det øverste ledelseslag og DJØF skal have reduceret deres indflydelse voldsomt. Når lederne modtager en pæn løn er argumentet at de har et stort ansvar at forvalte. Vi må desværre konstatere at det er vanskeligt (og i hvert fald dyrt) at skille sig af med en leder i det offentlige, selvom de ikke gør deres arbejde godt nok, og måske ligefrem fejler sin opgave. En del af det er en opgave for folketinget (hvor djøffernedesværre også hersker), men lokalt kan vi gøre meget for at politikerne tager magten tilbage og for alvor sætte kursen. Men det kræver modige og målrettede politikere der også tør sige fra overfor forvaltningen.

Den Konservative Byrådsgruppe vil have fokus på en ny og forbedret kultur i Fredericia Kommune. Det skal være et godt sted at være borger og et godt sted gå på arbejde.