Pressemeddelelse

Parkinsondans – Et fristed hvor man kan slippe sygdom for en stund

Udgivet af Steen Knudsen - stkn@danmarkc.tv

Parkinsondans er en fysisk aktivitet for sind, hjerne og krop.

Idræt i dagtimerne Fredericia og Parkinsonforeningen i Kreds Sønderjylland tilbyder parkinsonramte og deres pårørende i Fredericia parkinsondans.
Her får du som parkinsonramt og pårørende både motion og et skud godt humør.

Parkinson er en neurologisk sygdom, der viser sig med rystelser, forværring af bevægelser og giver balanceproblemer. Parkinsondans kan hjælpe ved, at musikken udskiller det gode signalstof, dopamin, som parkinsonramte mangler samt stimulere belønningssystemet i hjernen. Dans reducerer muskelstivhed, mindsker rysten og forbedre fleksibiliteten samt at det løfter humøret. Dans bringer de parkinsonramte og deres pårørende tættere og giver dem social samvær med ligesindede.

Rigmor har undervist i Parkinson dans, siden det startede i efteråret 2017, og sammen med sine 3 frivillige, Mette-Lene, Inger og Birgitte gør de en stor indsats for, at den Parkinsonramte og pårørende får et par hyggelige dansetimer og socialt samvær. ”Uden mine tre fantastiske medhjælpere, er det ikke muligt at få det til at kører.” Fortæller Rigmor Toft.

Dans får omverdenen på afstand.

Musikken er genkendelig, rytmen kan mærkes i kroppen og de danseglade brugere, kan slippe sygdommen for en stund. ”Vi kæmper dagligt med sygdommen og går ofte til fysioterapeut, parkinsondans er blevet mit fristed, som jeg kan nyde. Og dans gør det sjovere end motionscenter.”  Fortæller Kim.

Instruktør, Rigmor begynder, timen med en let opvarmning, hvor hele kroppen bliver arbejdet igennem. Opvarmning er på stol, og her trænes sving, stræk, balance, koordinering af ben, arme og ansigtsmuskler til rolig musik.

Efter opvarmning skifter intensiteten, og musikken ændrer sig fra det rolige, til musik man bliver glad af at bevæge sig til. Dansen er tilrettelagt således, at alle kan være med. Her er plads til egen formåen, og brugerne er gode til at hjælpe hinanden.
”Det er højdepunktet på min uge. Rigmor er god til at presse os, på den gode måde, og for mig er det en god udfordring at få mine fødder med og kordinerer det fra hoved til krop.” Siger Kim med et smil.

Hver dans indeholder enkle trin, masser af gentagelser og kan danses på alle niveauer. Der danses vals, wienervals, jive, rumba, samba, cha-cha-cha lidt folkedans og fri dans. Der kan danses som par, og man kan danse alene, sammen. Parkinsondans er en god, sjov og underholdende måde at få motion. Man får sved på panden, pulsen op, samtidig med, at du får et smil på læben. ”Jeg har det godt bagefter. Jeg tager afsted fordi, jeg vil gøre gode ting for mig selv og holde sygdommen nede.” Siger Kim
”Vi får omverdenen på afstand, og er til stede i nuet. Vi får løsnet op i kroppen og løftet humøret. Vores instruktør Rigmor er god til at instruerer og undervise, og er altid i godt humør. ” Fortæller endnu en bruger, Ruth.

”Jeg holder rigtig meget af at undervise i parkinsondans. Jeg føler, at jeg giver dem god motion, som er vigtig for dem, på en sjov og hyggelig måde. Når jeg kommer hjem efter dans, har jeg selv fået masser af motion og været sammen med en masse dejlige mennesker, som hver dag kæmper for at holde deres krop i gang.”  fortæller en rørt instruktør, Rigmor.

Til parkinsondans vægter vi fællesskabet højt

Der prioriteres samvær i fællesskabet, både til og udenfor parkinsondans. De danseglade brugere mødes både inden og efter de har danset. Her hygges der med kaffe, kage og fællessang. Når én på holdet har fødselsdag, pyntes der med flag, og der synges fødselsdagssang.  ”Vi har et godt socialt samvær. Vi har det sjovt sammen.” fortæller Ruth. De mødes også uden for sæsonen med dans. ”Det betyder meget, at vi kan holde fællesskabet i gang. Når vi går på sommerferie, går vi ud og spiser sammen, og her inviteres ægtefælle, veninde eller ven med. Vi mødes også i løbet af sommeren til kaffe og kage. Vi julehygger med julefrokost, hvor vi har gang i rafflespil og sang.” Fortæller Rigmor, instruktør.  

Er du parkinsonramt, kan du lide at danse, og ønsker du socialt samvær med ligesindede – Så har vi plads til alle – uanset alder, køn, med eller uden danseerfaring og partner.

Der danses hver fredag formiddag kl. 10-11.30 fra september til og med maj. Vi mødes i Klaverstuen i Seniorhuset, IP Schmidt, Vendersgade 4, 7000 Fredericia.

Ønsker du mere information – kontakt os på
Idræt i dagtimerne Fredericia
Telefon 75931621
Mobil 21251617
E-mail iid@idd7000.dk
Vestre Ringvej 100
7000 Fredericia
Vi glæder os til at tage imod dig!