FREDERICIA

På EUC Lillebælt ser fremtiden lys ud i skyggen af COVID-19

Af DanmarkC TV - tv@danmarkc.tv

Hyppige Corona-test, delvis online-undervisning og opsamling efter længere tids nedlukning. De danske erhvervsskoler står over for en række nye udfordringer i forbindelse med genåbningen af Danmark. Men på EUC Lillebælt ser man lyst på fremtiden, da 2020 har budt på værdifuld læring, det hidtil største antal indgåede uddannelsesaftaler og en stigning i elevoptaget. På EUC Lillebælt er der derfor stor glæde ved at genåbne, og man har positive forventninger til resten af 2021. 

I lighed med resten af samfundet, har dette første år med COVID-19 været en udfordring for undervisere, studerende og personale på EUC Lillebælt. Men når skolen efter påske åbner yderligere op og byder ca. halvdelen af eleverne velkommen tilbage, bliver det med nye erfaringer og positive forventninger til fremtiden. Nedlukningen har nødsaget skolens personale og undervisere til at tænke i alternative og innovative løsninger, og 2020 har derfor været et lærerigt år for underviserne såvel som for eleverne. Denne læring kommer fremadrettet til at gavne brugerne af EUC Lillebælt. 

Der er ingen tvivl om, at vores elever, kursister og medarbejder længes efter en normal hverdag. Alle er ved at være trætte af fjernundervisning, hjemmearbejde osv., men for os på EUC Lillebælt har COVID-19 rent arbejdsmæssigt og undervisningsmæssigt ført gode ting med sig. Vi har fundet ud af, hvad der ikke egner sig til fjernundervisning og hjemmearbejde, men vi har også opdaget, at der faktisk er arbejdsgange, der kan effektiviseres med fjernundervisning og hjemmearbejde. Vores mødeaktiviteter er blevet væsentligt mere effektive, og der er store besparelser på bl.a. transport. Og så har vi, ikke mindst, fået et stort IT løft under nedlukningen.“, siger direktør ved EUC Lillebælt, Lars Middelboe. 

Stigning i antallet af uddannelsesaftaler og elevoptag 

På EUC Lillebælt glæder man sig også over, at der er sket en markant stigning i antallet af indgåede uddannelsesaftaler i 2020. En stigning der er så markant, at 2020 markerer sig som det år, hvor der er indgået flest uddannelsesaftaler nogensinde. Forud for 2020 er der blevet gennemført forskellige kampagner, der opfordrer flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse, men i 2020 blev også en 3. partsaftale indgået under COVID-19, der bl.a. gjorde det økonomisk attraktivt for virksomhederne at indgå en uddannelsesaftale. 

Uagtet om den markante stigning af indgåede aftaler skyldes kampagnerne eller 3. partsaftalen, så betragtes det som en meget positiv udvikling på EUC Lillebælt, og her erfares det, at mange virksomheder har kunnet vende COVID-19 situationen og den tilhørende økonomiske krise til noget positivt ved at efteruddanne ufaglærte medarbejdere i stedet for at afskedige dem. 

“Mange virksomheder har, i samspil med EUC Lillebælt, valgt at vende en ordremæssig negativ situation til en positiv kompetenceudvikling af deres medarbejdere, og på den måde kommer de konkurrencemæssigt styrket ud af Corona-krisen. I stedet for at give deres medarbejdere en fyreseddel, giver de dem en mulighed for efteruddannelse, og det kommer alle parter til gode”, fortæller Henning Aaberg, uddannelseschef hos EUC Lillebælt. 

EUC Lillebælt kan desuden konstatere, at der er meget få studerende, der har fået annulleret deres kontrakter i forbindelse med COVID-19 og nedlukningen af det danske samfund. 

Med en stigning i antallet af uddannelsesaftaler på 47% fra 2018 til 2020, og en stigning på 33% fra 2019 til 2020, er der grund til at glæde sig over, at COVID-19 ikke har haft negativ indflydelse på det område. Når stigningen i uddannelsesaftaler ledsages af en stigning i elevoptaget, er der endnu mere at glæde sig over. Lars Middelboe udtaler: 

“Ud over de mange uddannelsesaftaler, kan vi også glæde os over elevstigninger. Her i marts måned skal de unge fra grundskolerne vælge en ungdomsuddannelse, og vi kan se en klar stigning i tilmeldingerne til erhvervsuddannelsernes Grundforløb 1 og til Gymnasiet HTX Lillebælt. Tilgangen til erhvervsuddannelserne direkte fra grundskolen har de seneste år været stigende med omkring 30%, og på EUC Lillebælts gymnasium er der sket en stigning på over 30% de seneste 3 år”.  

Baggrund 

På EUC Lillebælt er der mulighed for at tage en række erhvervsuddannelser (EUD), uddannelser på teknisk gymnasium (HTX), samt en lang række efteruddannelser (AMU). Skolen er beliggende i Erritsø, og har tilknyttet et skolehjem, som elever med base langt fra skolen kan benytte sig af. Skolen har tætte samarbejder med lokale virksomheder på tværs af de forskellige uddannelser. Er man interesseret i at starte uddannelse på EUC Lillebælt, er man altid velkommen til at kontakte skolen, der vil være behjælpelig med rådgivning og vejledning. 

.

.