Uddannelse

Op mod hver fjerde elev er dårlig læser viser international undersøgelse

Af Steen Knudsen - stkn@danmarkc.tv

Undersøgelsen viser også, at det står helt skidt til med de danske elevers læseglæde.

Der er kommet flere dårlige læsere i de danske klasselokaler, så gruppen af svage læsere nu udgør op mod hver fjerde elev i grundskolen. Undersøgelsen omfatter næsten 5.000 danske 4.-klasseelever, og offentliggjort på Folkeskolen.dk.

Perioden med corona er heller ikke gået sporløst over elevernes læsefærdigheder. Simon Skov Fougt fra PIRLS, der står for undersøgelserne, er det tydeligt at corona har været årsag til læringstab. Ikke kun i Danmark med i alle de deltagende lange. Desværre ser det ud til, at læringstabet har været værst i Danmark.

Den største skolepolitiske skandale i nyere tid
Simon Skov Fougt
Forsker

Ansvaret ligger ved politikerne
Det mener den danske forsker bag Pirls, Simon Skov Fougt, der udtaler til Fokleskolen.dk:
”Hvis jeg var politiker, ville jeg nok sige, at resultatet nok er coronas skyld, og det er formentlig også en del af forklaringen. Men Timss-resultatet (international undersøgelse af 4.-klasseelevers matematik- og naturfagskompetencer, red.) i 2019 før corona viste også et ret markant fald i matematik”.

Simon Skov Fougt er ikke bange for at sige, at den seneste folkeskolereform ”den største skolepolitiske skandale i nyere tid”.

Hvad er Pirls?
Pirls er en international læseundersøgelse af 4.-klasseelevers læsekompetence, som har fundet sted hvert 5. år siden 2001. Danmark deltog første gang i 2006. 

Ifølge Pirls er det en undersøgelse af, ”hvad eleverne kan, når deres viden og færdigheder i forhold til læsning og læseforståelse kommer i spil”. Den gennemføres af den internationale sammenslutning af forskningsinstitutioner IEA. I Danmark er det Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse (DPU), Aarhus Universitet, der står for undersøgelsen.

65 lande og regioner deltager i dette års undersøgelse og samlet næsten 400.000 elever.

Få et større indblik HER.