Ny rekord: Ældre vil have privat pleje
Ældre borgere søger i stigende grad mod de private tilbud, når de får brug for hjælp, pleje og omsorg i eget hjem. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.
I 2022 valgte 41 procent af borgerne et privat alternativ til kommunens tilbud, efter de blev visiteret til praktisk hjælp eller personlig pleje i hjemmet. Det er det højeste niveau nogensinde.
Og det vækker glæde hos branchedirektør i Dansk Industri, Jakob Scharff
– Det er bare herligt, at stadig flere ældre borgere gør brug af det frie valg. De private aktører, jeg kender, er ildsjæle, der brænder for at gøre en forskel for de ældre, som de hjælper, siger han.
46,8 procent af danske hjemmehjælpsmodtagere benytter desuden en privat leverandør, når der udelukkende skal gøres rent eller ordnes noget praktisk i hjemmet.
Flere ældre vælger en friplejebolig frem for kommunalt plejehjem
Det er ikke kun i eget hjem, at de ældre i højere grad end tidligere benytter sig af de private leverandører.
Et stigende antal af ældre vælger således at blive indskrevet på friplejehjem frem for kommunale plejehjem og -boliger. Det betyder, andelen af ældre, der vælger friplejehjem frem for kommunalt plejehjem, nu er 4,26 procent. Det niveau har ikke været højere før.
Frit valg sikrer mangfoldige tilbud
Tallene er interessante fordi tidligere undersøgelser har vist, at en stor del af de ældre ikke kender til det frie valg, når det gælder plejeboliger.
Rekorden i brugen af private leverandører af hjemmepleje og andelen af ældre, der vælger friplejebolig, vidner ifølge Dansk Industri om, at de ældre måske i højere grad har fået øjnene op for, at de faktisk har flere valgmuligheder.
– Vi ved, at tilstedeværelsen af både offentlige og private aktører sikrer en mangfoldighed i de tilbud, borgerne har at vælge imellem. Derfor opfordrer vi fortsat kommunerne til at styrke samarbejdet med de private leverandører. Det indbefatter også, at kommunerne bør sikre langt bedre information og vejledning om det frie valg, så alle borgere kender deres rettigheder, fortæller Jakob Scharff.