FREDERICIA

Ny online-guide til byvandring i Kanalbyen

Af Mads Wiig Ehmsen - mwe@danmarkc.tv

Kanalbyen i Fredericia er en ny bydel med rødder i historien, og netop det er temaet for en ny guide til byvandring på egen hånd. Måske en idé til efterårsferien?

Nu kan man besøge den nye bydel mellem Fredericias bymidte og Lillebælt, samtidig med at man bliver klogere på tankerne bag det, man ser, og hvordan Kanalbyen er tænkt sammen med både den eksisterende bymidte og byens historie.

Kanalbyen i Fredericia har nemlig lanceret en online-guide på projektets hjemmeside, og den fungerer særlig godt på mobiltelefonen. Guiden findes også i pdf-format, så man kan printe den ud og tage med på papir, oplyses det i en pressemeddelelse.

– Med den nye guide vil vi gerne hjælpe alle interesserede til at opleve Kanalbyen på egen hånd. Med guiden i hånden kan man gå rundt i sit eget tempo, og når det passer én. Man kan læse om de byrum, man møder på sin vej, samtidig med at man kan blive lidt klogere på hele baggrunden for den byudvikling, der finder sted i dag. Måske kunne det være en idé til efterårsferien, foreslår projektdirektør for Kanalbyen i Fredericia, Peter Kirketofte.

Søndervold med Carolinelunden i baggrunden. Foto: Joan Barløse

Rødder i historien
Med den nye guide til byvandring i Kanalbyen følger man en halvanden kilometer lang rute, hvor får man historien bag omdannelsen fra industri til ny bydel, ligesom man kommer helt tilbage til 1600-tallet, hvor Fredericia blev anlagt med de lange lige gader.

Gadenettet havde dengang en vigtig militær funktion som lange sigtelinjer, der siden blev brudt af de store industrianlæg på havnen. Men med Kanalbyen er udsynet atter frit.

Trappeanlægget for enden af Frederiks Kanal. Foto: Joan Barløse

På byvandringen får man også vist, hvordan et dige rundt om Gammel Havn og hævning af terrænet i den nye bydel fungerer som en klimasikring af Fredericias bymidte mod stormflod og havvandsstigninger – og hvordan et trappeanlæg ned til kanalen netop er designet til, at vandstanden kan stige betydeligt i løbet af århundredet.

Biodiversitet og leg
Endelig går vandreruten igennem parken Søndervold, som er anlagt og tilplantet ud fra viden om, hvordan man kan styrke biodiversiteten. Har man børn med på vandringen, er der her rig mulighed for at lade dem lege i parkens store legeområde.

Legeområdet i parken Søndervold. Foto: Joan Barløse

Den nye onlineguide findes på Kanalbyen.dk/byguide, og selve turen starter tæt ved Lillebælt på pladsen ’Fisketorvet’ ved Toldkammeret 9.

På hjemmesiden finder man også en tilsvarende guide til Kanalbyens kunstværker, som blev lanceret sidste efterår. Den kan tilgås på Kanalbyen.dk/kunstguide.

Byhaverne i Kanalbyen i Fredericia. Foto: Andreas Omvik – http://andreasomvik.com