FREDERICIA

Ny bog på vej: Far, hvad er fred?

Af DanmarkC TV - tv@danmarkc.tv

Museerne i Fredericia markerer 75-året for Befrielsen med en ny bog med fortællinger fra Besættelsen og Befrielsen i og omkring Fredericia og opfordrer alle til at sætte lys i vinduet i en svær tid 

I år er det 75 år siden, at Danmark blev befriet fra den tyske besættelsesmagt, og i den forbindelse udgiver Museerne i Fredericia bogen ’Far, hvad er fred? Fortællinger fra Besættelsen og Befrielsen i og omkring Fredericia’. Det sker på Museerne i Fredericias Facebookside mandag den 4. maj kl. 16.00.

Bogen er skrevet af Ditte Svane og Rasmus Welling og bygger på øjenvidneberetninger fra fredericianere, der var børn og unge under Besættelsen, og som oplevede Befrielsen i 1945.Tænd et lys – sammen hver for sig

At sætte lys i vinduet den 4. maj om aftenen er en tradition, som opstod efter Befrielsen for at markere freden og mindes de faldne, men i de seneste år er den gået lidt i glemmebogen. Lys i vinduet er et håb i en svær tid og samtidig en tanke til dem, der under Besættelsen kæmpede for vores frihed. 

Museerne i Fredericia opfordrer alle til at sætte lys i vinduerne den 4. maj og inviterer til en online lys-event på deres Facebookside den 4. maj kl. 20.36 – præcis 75 år efter, at Frihedsbudskabet lød. Her er alle velkomne til at dele billeder og videooptagelser af det stemningsfulde øjeblik. 

For nærmere information om lys-eventen følg med på Museerne i Fredericias Facebookside ’Museerne i Fredericia’  eller på hjemmesiden www.fredericiahistorie.dk

Fredericia spillede en central rolle
Fredericia og omegn spillede en helt central rolle i Danmark 1940-1945 blandt andet på grund af byens funktion som knudepunkt for Danmarks togtrafik. Fra havnen blev tyske soldater sendt til Østfronten, og med de mange transporter fulgte også senere en del modstandsaktioner og sabotage.

Besættelsen set fra børnehøjdeBørnene i omkring Fredericia mærkede især Besættelsen ved de mange tyske soldater i gaderne, kravet om at bære og fremvise legitimationskort og selvfølgelig mørklægningen og luftalarmerne. En af de største forandringer for børn under Besættelsen var skolegangen. Mange skoler var inddraget af tyskerne, så børnene måtte have undervisning i andre lokaler i byen. 

Gå i Besættelsens digitale fodspor

Som supplement til bogudgivelsen har Museerne i Fredericia lavet en ny digital byvandring, hvor man på egen hånd kan se billeder og høre lydfortællinger fra Besættelsen og Befrielsen i Fredericia. Byvandringen kan ses på Museerne i Fredericias hjemmeside: https://www.fredericiahistorie.dk/node/1373

På museets hjemmeside findes desuden den digitale udstilling – Far, hvad er fred

Følg med og få mere information på Museerne i Fredericias hjemmeside www.fredericiahistorie.dk eller Facebookside: ’Museerne i Fredericia’.