Kultur

Nu kan hørehæmmede og døve også nyde musicals

Af Mads Wiig Ehmsen - mwe@danmarkc.tv

Fredericia Musicalteater styrker tilgængeligheden med ny teleslynge og performancetolkning.

Fredericia Musicalteater har modtaget donationer fra Knud Højgaards Fond, Spar Nord Fonden og William Demant Fonden til at anskaffe sig en teleslynge og performancetolke sæsonens musicals, oplyser Fredericia Musicalteater i en pressemeddelelse.

Kan døve og hørehæmmede få noget ud af at opleve musicals? Det kan de snart på Fredericia Musicalteater. Takket være Knud Højgaards Fond, Spar Nord Fonden og William Demant Fonden igangsættes der nemlig en række initiativer, der skal øge tilgængeligheden for døve og hørehæmmede på teatret.

I Danmark er det ifølge Høreforeningen cirka hver 6. dansker over 18 år, som har problemer med hørelsen, og det gør blandt andet en aften i teatret til en besværlig affære. I værste tilfælde kan problemer med hørelsen lede til social isolation og depression.

Fredericia Musicalteater gør derfor en indsats for, at teatret skal være et sted, alle kan komme og opleve musicals – også når man er døv eller hørehæmmet. Takket være støtten fra Knud Højgaards Fond, Spar Nord Fonden og William Demant Fonden har teatret nu anskaffet sig et teleslynge-system, som kan transmittere lyden direkte til et høreapparat eller høretelefoner. Dette har længe været efterspurgt blandt teatrets publikum.

Den nye teleslynge blev testet under forpremiererne til den anmelderroste musical CHARLES TANTE og er nu tilgængelig for publikum, der ønsker at se forestillingen i Store Sal. Derudover skal sæsonens forestillinger CHARLES TANTE og AVENUE Q på udvalgte dage performancetolkes af firmaet Handmate.

Musicalen Charles Tante havde verdenspremiere på Fredericia Musicalteater fredag d. 15. september 2023. Foto: Søren Malmose

En ny kultur
Det er ikke første gang, at firmaet Handmate performancetolker en musical på Fredericia Musicalteater. Tolkefirmaet var også forbi, da teatret i efteråret 2022 spillede COME FROM AWAY, og det var en stor succes. Det er teatrets mål, at alle forestillinger skal performancetolkes, og takket være Knud Højgaards Fond, Spar Nord Fonden og William Demant Fonden er det nu muligt i sæson 23/24.

CHARLES TANTE bliver således performancetolket den 29. september klokken 19:30. Der er reserveret et særligt område i salen, og billetter til denne aften kan købes på teatrets hjemmeside. Ligeledes bliver musicalen AVENUE Q performancetolket, og datoen for dette offentliggøres senere på året.

Det er tolkene Peter R. Borg og Peter H. F. B. Rothgardt, der skal performancetolke CHARLES TANTE. De udtaler:

– For os hos Handmate Aps er det utroligt vigtigt at vise, at selvom man lever med en hørenedsættelse af enhver karakter, kan man alligevel godt gå i teatret. Vi har for mål at skabe tilgængelighed, og i samarbejde med Fredericia Musicalteater og sponsorerne er det igen muligt at komme ind og se professionelle opsætninger. Et samarbejde vi sætter enormt stor pris på. Det er en ny kultur, som skal skabes, og vi er rigtig godt på vej.Vi glæder os helt vildt til igen at få muligheden for at performancetolke og ser frem til en superaften, lyder det fra tolkene.

Om fondene og Fredericia Musicalteater
Knud Højgaards Fond er en almennyttig erhvervsdrivende fond, der blandt andet støtter kulturelle og kunstneriske formål til gavn for Danmark og den danske befolkning. Spar Nord Fonden støtter fællesskaber inden for kultur, social og fritid med donationer, som kan mærkes og gør en reel forskel for mennesker og fællesskaber. William Demant Fonden er en erhvervsdrivende fond, der yder støtte til velgørende formål herunder sociale projekter og kunst og kultur. Til sammen har de tre fonde givet 90.000 kr. til at gøre teatret tilgængeligt for døve og hørehæmmede.

Fredericia Musicalteater er det eneste statsstøttede musicalteater i Norden og er specialiserede inden for genren musicals. De opsætter både kendte musicals, nye musicals og udvikler egne musicals. Målet er at være et varemærke for Fredericia og samtidig et kunstnerisk fyrtårn for hele Danmarks musicalscene.