FREDERICIA

Nu kan de unge søge frihedsprisen

Af Mads Wiig Ehmsen

For syvende år i træk har kommunens unge mennesker mulighed for at søge Arlette Andersens Frihedspris

I år kan vi mindes, at det er 78 år siden, at der blev sat en stopper for Holocaust. Auschwitz-Birkenau-lejren blev befriet af russerne, og det blev enden på nazisternes udryddelse af jøderne under anden verdenskrig. En af de befriede jøder var fredericianeren Arlette Andersen. Hun var interneret i Auschwitz i krigens sidste år. Arlette Andersen døde desværre sidste år.

Arlette Andersens Frihedspris blev indstiftet i foråret 2017 af Danske Bank, Fredericia Gymnasium, Fredericia Dagblad og Fredericia Kommune. Siden er Fredericia Provsti indtrådt i stifterkredsen. Prisen blev stiftet for at sikre, at der fortsat er opmærksomhed og bevidsthed omkring begrebet frihed i dets vide betydning. Prisen har endnu større betydning nu, hvor Arlette ikke længere er blandt os.

Prisen kan søges af unge mennesker mellem 14 og 21 år, der er bosat i Fredericia Kommune. Det er ikke tilfældigt, at prisen henvender sig netop til de unge mennesker, for det er dem, der skal bære budskabet om frihed videre til de næste generationer.

For at komme i betragtning til prisen, skal man sende en ansøgning i form af et essay, digt, artikel, video, billedkunst eller anden form for værk. Emnet skal være frihed. Det kan være i en historisk, nutidig eller fremtidig kontekst.

Uanset format, så håber stifterne af prisen, at værkerne vil være med til at få os til at reflektere og debattere frihed, som så mange mennesker verden over kæmper for hver dag.

Prisen bliver uddelt hvert år den 4. maj, og sidste frist for at søge prisen er den 4. april.

Fakta

Efter sin pensionering som lektor ved Fredericia Gymnasium har Arlette Andersen fortalt sin historie i mere end 400 foredrag på landets gymnasier. Arlette Andersen døde sidste år i en alder af 98 år, og var dermed en af de sidste overlevende fra Holocaust.

Bag Arlette Andersens Frihedspris, der blev indstiftet i foråret 2017, står Danske Bank, Fredericia Gymnasium, Fredericia Dagblad, Fredericia Provsti og Fredericia Kommune. Prisen blev stiftet for at sikre, at der fortsat er opmærksomhed og bevidsthed omkring begrebet frihed i dets vide betydning. Frihedsprisen er på i alt 25.000 kr. 

Arlette Andersens Frihedspris uddeles i tre priser på: 12.000 kr., 8.000 kr. og 5.000 kr.

Prisen kan søges af unge mennesker, der er mellem 14 og 21 år på datoen for prisens uddeling – den 4. maj.

Sidste år vandt 18-årige Signe Holgersen fra Fredericia Gymnasie Arlette Andersens Frihedspris for teksten Frihedsfølelsen.


Du kan læse mere om prisen på https://www.fredericia.dk/om-kommunen/fakta-om-kommunen/legater-priser-i-fredericia-kommune/arlette-andersens-frihedspris, hvor du også kan se en lille video om prisen.