Når sygehusvæsnet hænger i laser: En tur i lægeverdenens labyrint
Læserdebat af: Palle Landair, Formand for Danmarksdemokraterne i Fredericia
Ah, det danske sygehusvæsen. Engang en bastion af velfærd, hvor vi trygt kunne lægge vores helbred i hænderne på professionelle, som svor at “gøre det bedste for patienten”. Men i dag? Lad os bare sige, at vi nok burde have læst det med småt i det løfte. For det føles lidt som om, at det har mistet en smule af sin glans – eller måske nærmere hænger i laser.
Tag nu bare ventetiderne. Vi har alle prøvet det: Man ringer til lægen for at få en tid. “Du er nummer 28 i køen,” lyder den mekaniske stemme, som om den prøver at være trøstende, men egentlig bare får os til at overveje, om vi skal begynde at læse den bog, vi aldrig blev færdige med sidste sommerferie. Ventetiderne er en realitet, men hvor gik det galt? Er det den høje arbejdsbyrde? Manglende ressourcer? Eller er det blot systemet, der har taget en lur og glemt at vågne igen?
Og når vi så endelig får en tid, er vi langt fra mål. Skal du på skadestuen? Næh, ikke så hurtigt. Du må lige ringe først. For ja, skadestuerne har indført en slags VIP-klub – ingen adgang uden at have haft en samtale med en telefonisk gatekeeper. Vi har simpelthen fået en slags skadestue-filter, som om vi alle skal igennem en slags ‘X Factor’-audition for at få lov at blive tilset. “Ja, din arm ser lidt skæv ud, men prøv lige at tage to panodiler, og ring igen om en time. Hvis den stadig er skæv, så får du en billet til skadestuen.”
Og så er der de mindre byer, hvor sygehuset blev nedlagt for år tilbage. Bor du i en af disse hyggelige provinsbyer, så må du nok hellere have et abonnement på DSB eller en solid samling af podcasts til køreturen. For selv en simpel undersøgelse kræver nu, at du pakker en madpakke og tager på roadtrip til nærmeste større by, hvor sygehuset stadig står tilbage som en slags medicinsk oase i en ørken af lukkede filialer.
Men lad os ikke glemme den hudlægetid, du omsider fik. Det tog lidt tid, ja, men du nåede frem. Klar til at få din bekymring bekræftet eller afkræftet. Men vent! Har du et ekstra spørgsmål? Tja, så skal du lige forbi start igen, for det kræver en ny henvisning fra din praktiserende læge. For naturligvis kan hudlægen kun tage sig af præcis det, henvisningen dækker – det ekstra spørgsmål er simpelthen for meget!!
Men lad os være fair: Det er ikke lægernes skyld. De arbejder inden for rammerne af et system, der i stigende grad minder om en bureaukratisk labyrint, hvor hvert skridt kræver en ny tilladelse. Men det er lidt svært at undgå den følelse af, at systemet er designet til at gøre os alle lidt mere vanvittige.
Så ja, det lægeløfte? Heldigvis er det ikke juridisk bindende. For hvis det var, kunne det være, at en del af systemet allerede stod foran dommeren for at have brudt en aftale eller to. Men hey, vi har jo heldigvis stadig vores humor – og måske lidt tålmodighed tilbage. Det skal nok gå. Måske.
Rammer for deltagelse i debat: På DanmarkC TVs sociale medier, ønsker vi borgeren mulighed for en fri og saglig debat. For at sikre en god debat, modererer vi indholdet for at holde en sober tone. Dette praktisere vi, ved at fjerne kommentarer, der efter vurdering er nedladende, chikanerende eller indeholder hadefuld retorik. Hvis disse etiske rammer overtrædes, kan man risikere at blive udelukket fra debatten. Vi oplever at mange benytter den åbne mulighed for at komme til orde - hvis vi overser en kommentar, som du mener overskrider vores rammer for etik, så send os et tip. Hvis du er blevet udelukket fra debatten, for en overskridelse af vores retningslinjer, - og er du uenig heri? Så kan du kontakte Vores redaktion på tv@danmarkc.tv