Kultur

Musicalen “Charles Tante” overgår langt de største forventninger – underholdning i verdensklasse!

Af Steen Knudsen - stkn@danmarkc.tv

Fredericia Musicalteater har hævet den danske folkekomedie fra 1959 til langt over stjernerne!

Flere gange, nej, med meget korte intervaller, i løbet af den forrygende vittige og morsomme musical lettede det gamle teaters tag til både store latterbrøl og taktfaste bifald fra det musicalelskende premierepublikum, som i den næsten tre timer lange forestilling blev underholdt på ypperste vis.

Til DanmarkC TV udtalte teaterdirektør Thomas Bay minutter forud for premieren: “Jeg er godt nok spændt – jeg har virkelig mange sommerfugle i maven. Det må jeg godt nok sige.”.

Mens sommerfuglene blafrede rundt i teaterdirektørens mave, kom åbningsnummeret. Det tog ikke mange sekunder før det gennemmusikalske nummer “Sommer”, med et forrygende orkester, havde indfanget publikum. Og publikum blev holdt i et lattermildt jerngreb til det store afslutningsnummer. Pausen virkede nærmest som et tiltrængt pusterum for lattermusklerne, og en anledning til, at hænderne kunne køle af efter de mange klapsalver.

Handlingen er såre banal, og skrevet i begyndelsen af 1900-tallet, og nåede dansk film i 1959 som én af de kære folkekomedier der blev vist i biograferne landet over. Filmen var spækket med lige så folkekære skuespillere, som næsten i sig selv var garant for en biografsucces. Det kræver en kringlet hjerne, et modigt sind og en stålfast vilje at tage én succes op, og tro på det kan laves som en musical.

De evner har har firkløveret Mads Æbeløe Nielsen, Nikolaj Tarp, Claus Reenberg og Rob Hartmann som sammen står for musik, tekst og manuskript. Både monologer og sangene er skarpt skrevet, og de mange morsomme, virkelig morsomme, replikker falder præcist og når helt ud over scenekanten.

Instruktør Mads M. Nielsen får virkelig alt det bedste frem i skuespillerne, eller måske mere retteligt musicalperformerne. For det er ikke kun sang. Det er bestemt også sang, masser af sang, men dans, komik, kærlighed, mimik og naturligvis skuespil der bliver leveret af alle på scenen.

Musicalen var rigtig godt igang, og publikum fik en følelse af, det nok skulle blive en morsom aften med de tre ungersvende Ditlev (Lars Mølsted), Charles (Magnus Bruno) og Peter (Mikke Emil Lynge Nielsen). Publikum var også helt med på, at Ditlev skulle spille den falske Donna Lucia Dalvadorez. Og da Ditlev havde skiftet til kjole var det som om musicalen blev løftet, om muligt, til et endnu højere niveau. Morskaben kom lattermildt bølgende fra scenen og ud i hele teatersalen.

Kærlighedens veje er ikke altid så nemme at gå, men publikum blev aldrig i tvivl om, at selv om det er lidt indviklet, skal det nok gå alt sammen. Dog gik det ikke helt så godt for etatsråd Ludvig Lohmann (Søren Bech-Madsen) som så ivrigt kæmpede for at vinde den falske Donna Lucia Dalvadorez’s hjerte. Da han opdagede det grumme rænkespil, tog han til Amerika – alene.

Der er altid en tjener, og i rollen som Olufsen (Kim Brandt) bliver vi mindet om, at musicalen er henlagt til området omkring Sorø. På et vidunderligt sjællandsk fremføres replikker; humoren leveres præcist og medrivende.

De tre forelskede piger, Henriette (Kathrine Lemmeke Madsen), Lone (Marie Louise Hansen) og Laura (Karoline Toksvig Gammelgaard) leverer stjernestunder. Den “knibske” attitude som Lone og Laura prøver at vise, spilles eminent. Hvis ingen har oplevet en både vred og skuffet ung kvinde, skal Henriettes vrede nok blive husket: Lyn og torden vil ramme den stakkels mand der skuffer, og måske ligefrem svigter, en kvinde. Sjældent er dybfølt vrede sunget så stærkt ud over publikum på Fredericia Teater!

Tine, som altså er den rigtige Donna Lucia Dalvadorez spilles af Maria Skuladottir, har også gang i hendes eget lille spil. Hun er, og fører sig som en Donna. Tina genfinder sin ungdoms kærlighed i Frederik (Michael Hasselflug), som lige så statelig er den helt rigtige partner for Tina. De klæder hinanden i spil, og sandelig også i sangstemmer.

Scenen bliver udnyttet fuldt ud. Det er en genial hjerne, der har stået bag idé og udvikling. Scenografen er Jonas Vestergaard, der virkelig har styr på sin scene, som alle synes at befinde sig godt på.

Med “Hjertet ser igennem hver forklædning” sluttede en fantastisk premiere. Bifaldet bragede fra salen og ned på scenen med en styrke som kan bringe enhver i tvivl om, om det gamle hus kunne holde til det.

DanmarkC TV skrev i marts, at Fredericia igen er hovedstad for dansk musical. Det bekræfter Charles Tante – og tør vi ikke nok tilføje nordens hovedstad?

Charles Tante spiller til 8. oktober 2023.

Fredericia Musicalteater leverer igen en ubeskrivelig oplevelse! Foto: DanmarkC TV.