Kultur

Møller Jørgensen: En næsten personlig fortælling i “Freakshow”

Af Steen Knudsen - stkn@danmarkc.tv

Teater Malstrøm kan som teater udvikle og stole på sine mange dygtige frivillige, og har plads til de fleste. Det er Møller Jørgensen et lysende eksempel på!

Navnet på plakaten er Møller Jørgensen, men for alle de mange fans af Teater Malstrøm er det slet og ret Møller. Møller gjorde sin entre på teatret i 2021 bag baren. Et venligt menneske, der friskt svingede drikkevarer op på baren. I dette efterår sprang Møller ud som en helt fantastisk Sprechstallmeister – selveste hovedrollen, som hun er blevet bredt anerkendt for blandt publikum og anmeldere.

Men Møller bærer på en helt personlig historie!

Bartenderen der fik hovedrollen
I Det Bruunske Pakhus i Fredericia tager Teater Malstrøms forestilling “Freakshow” fuld fart. I hovedrollen som Sprechstallmeister ses Møller, der sammen med otte freaks og to klovne portrætterer menneskets forskellige facetter. I en cirkusmanege-lignende sal bliver publikum ført gennem en rutsjebane af følelser og stemninger, der spænder fra det gode til det sjove, det dystre, det tabubelagte, det offentlige og det glemt og skjulte.

Mennesket Møller – en usædvanlig rejse
Men hvem er Møller egentlig bag rollen som ejer af sit eget “Freakshow”? Hvad er hendes personlige historie, både i og uden for teatret? Findes der paralleller? Er der sammenfald? Er der tabuer?

Møller fortæller: “Generelt er jeg et menneske, der taler åbent om det meste, men nej, det er ikke min historie der fortælles i showet. Når det er sagt, så kender jeg til alle sindstilstandene og kan, i min egen personlighed, genkende samtlige karakterer, der portrætteres

På grund af hendes omskiftelige liv og erfaring med livets store følelser – både de positive og de negative – blev Møller bedt om at deltage i de tidlige møder, hvor indholdet til “Freakshow” blev diskuteret og brainstormet af instruktørerne.

Møller Jørgensen – Teater Malstrøm. Foto: www.tinaliv.com

Ærligt, så er jeg førtidspensionist – og en taknemmelig en af slagsen. Det gav mig nemlig, som 38-årig, lov til at være mig selv, følelsen af at det var okay, og accepten af mig, som det gode menneske jeg også er,” fortæller Møller. Hun er diagnosticeret med skizotypisk sindslidelse og tilføjer: “De fleste bliver overrasket, når de hører om det, fordi de ser mig som ret velfungerende, og det ér jeg også langt hen af vejen. Men det betyder også, at jeg har haft nogle ture helt ned i dybet og helt op på toppen.” Møller føler sig stolt over at være med til at fortælle historien om de mennesker, der kæmper med livets udfordringer, dem der lever på overfladen, og de skæve eksistenser i verden.

Teater Malstrøm – et teater der udvikler
Møller har haft forskellige funktioner hos Malstrøm. Som det ofte sker i teatret, begyndte hun et sted, påtog sig andre opgaver og besatte flere roller samtidigt eller en ad gangen. Hun begyndte under forberedelserne til “Dracula” i maj 2021, hvor hun først startede med at slibe Igors stav (en karakter i stykket, red.). Hun hjalp med pyntning, fungerede som tjener, bartender, hjalp rekvisitøren og scenografen med forskellige opgaver.

Derefter påtog Møller hurtigt mere ansvar og accepterede nye udfordringer. Hun blev forestillingsleder, scenograf. Da teatret skulle opsætte “Piaf”, manglede de en fast scenograf, og Møller blev valgt, som det bedste bud i teatrets egne rækker. Hun nyder at bringe instruktørens vision til praktisk virkelighed, og siger: “Når jeg afleverer en scenografi, og instruktøren får tårer i øjnene, så er jeg virkelig glad!“.

Hvad med bare at bruge Møller?
Instruktørparret bag “Freakshow,” Sidsel Nyggard & Luise Lee Falslund, ønskede en person, der var “lige som Møller,” men det var ikke nemt at finde en sådan person. Teatrets kunstneriske leder, Maria Cordtz, foreslog: “Hvad med bare at bruge Møller?“. Møller griner og siger: “De spurgte mig flere gange.”

I begyndelsen troede jeg, at de lavede grin med mig. Jeg var den, der brugte skruemaskinen, der byggede, reparerede og bandede over skuespillere, der sled på scenografien. Jeg var den, der skænkede fadøl til sent i baren, og hentede kaffe til skuespillerne i omklædningsrummet,” griner Møller.

Fotos herover: www.tinaliv.com

Den der overvinder sig selv
Møller tog udfordringen op, sagde ja, og sprang ud i det. “De store spring tager man kun én gang” er en af de sætninger, hun husker fra prøveperioden, og som hjalp hende allermest.

“Vi tror jo nogle gange, at dét vi er bange for, bliver ved med at være lige så svært, hver gang vi skal gøre det. Men når du har stillet dig op foran flokken én gang, og gjort dig sårbar, så ér det faktisk lettere næste gang. For du gik ikke i stykker. Det viste sig faktisk, at du godt turde. Og hey, jeg elsker at stå på den scene nu. Og alt det, jeg var bange for, er nu nogle af mine yndlings øjeblikke”. 

Når Møller træder ned fra scenen som Sprechstallmeister i “Freakshow”, venter hendes næste opgave som scenograf for næste års forestilling: “En skærsommernatsdrøm.”

Jeg er scenograf hos Malstrøm – i hvert fald til de næste to forestillinger. Men jeg udelukker ikke, at I måske ser mig på scenen,” slutter Møller Jørgensen, der henter stor anerkendelse for rollen som Sprechstallmeister i det “Freakshow” der kun spiller i kort tid endnu.

Freakshow spiller i Det Bruunske Pakhus, Fredericia, kl 19.30 torsdag, fredag og lørdag indtil d 21 oktober. Billetter kan købes på Billetten.dk.