FREDERICIA

Med ‘Freakshow’ sætter Teater Malstrøm følelser og hjerne på overarbejde

Af Steen Knudsen - stkn@danmarkc.tv

Den 22. opsætning i teatret levetid fastslår at Malstrøm spænder uendelig vidt, tør satse, og er en perle blandt teatre, som alle teaterglade bør besøge

I ‘Freakshow – State of mind’ lover programmet, af vi kommer ud i sindets dybe afkroge. Og det gør vi!

Idé- og instruktørparret Luise Lee Falslund og Sidsel Nygaard udfordrer tilskuerne til at se på sig selv, naboen eller bare én vi kender. Du, jeg, vi er der alle sammen. Måske ikke hele livet, men som nedslag i hver enkelts livsbane.

Scenen er den runde arena som i ethvert cirkus. Skal vi tænke på livets cirkusmanege, rund som fra alfa til omega? Kører vi selv rundt, eller møder vi os selv på vejen fra spæd til gammel?

Møller Jørgensen spiller eminent sprechstallmeister og fører og gennem livets mange facetter med en sikker autoritet. Ikke kun som en talende sprechstallmeister, men som en del af livet, og viser os vej til det vi helst ikke vil se, vi selv indeholder.

Resten er klovne. For klovne har den ophøjede status, at de kan sige og gøre det ingen andre kan. Som den nar ethvert hof havde i sin tid. Én skulle jo sige sandheden til Fyrsten.

Luise Lee Falslund og Sidsel Nygaard har instrueret med sikker hånd, og de medvirkende giver os råt for usødet livet når det er smukkest, kærligst, grusomt, fordrukkent.

Det var en sjælelig fryd at opleve skuespillerne udfolde sig. Det er et show, et livets show, med et til tider hæsblæsende tempo afløst af stille stunder. Sang og musik bærer det hele, og her er Sofie Karoline en stemme der virkelig kommer ud over scenekanten, og er sikker i enhver situation. Overraskende var det, at opleve Møller Jørgensens stemmepragt, der førte os hele manegen rundt.

Klovnen taler tydeligst med sin mimik, og det er en særlig kunst: Heidi Juhl Paaske og Daniel Stoof Jensen var der hele tiden som et sjæleligt forbundet makkerpar. Med en enestående mimik fik de understreget handlingen. Det er helt umuligt at komme uden om Daniel Stoof Jensen: Han kan alt fra at kede sig gudsjammerligt, til med sit intense blik at fastholde nuet.

Kapelmester Frederik Studsgaard Rindal leverer med sine musikere musikken præcis og giver skuespillerne og publikum en fast grund at stå på.

Koreograferne Tanja Høivang, Sabine Skjød Nielsen og Christina Lorentzen ved hvad de har med at gøre, og alle på scenen kunne deres koreografi. Særligt i de tempofyldte nummer, og med mange på scenen, blev det tydeligt, at der ligger mange, mange og slidsomme timer bag.

Rejsen i sindet skulle slutte, og det kunne ingen anden end Møller Jørgensen gøre så præcist og kærligt som med den vedkommende sang: “I Belong Here”, og finalenummeret bekræftede det: “So Raise Your Head”.

Publikum var med fra start til slut. Om man bryder sig om piften og andre ytringer er en smagssag, men medlevende var de. Og Frederik Studsgaard Rindal leverede en taktfast musik, der gav rig mulighed for at klappe med til flere numre i det show der førte os gennem os selv!

Det bliver til velfortjente 5 stjerner!

Premiere 7. september 2023.
Spiller fra 7. september til 21. oktober 2023, på Det Bruunske Pakhus, Kirkestræde 3, 7000 Fredericia.

DanmarkC TV bringer i morgen et indslag med formand og teaterleder Martin Bach Sørensen.

Teater Malstrøm har igen en succes i hus med 'Freakshow".