Kultur

Malstrøm skaber eventyrligt Alice-univers

Af Mads Wiig Ehmsen - mwe@danmarkc.tv

Nytænkende scenografi fortryller publikum i “Alice i Eventyrland”

Historien om Alice, der keder sig så frygteligt og en dag følger efter den hvide kanin til Eventyrland, kender de fleste af os. Historien om nysgerrighed, eventyrlyst og nonsens taler til barnet i os alle – og til alle børnene. Lewis Carrolls roman “Alice i Eventyrland” fra 1865, har nu også fået en Malstrømsk fortolkning.

Det er ikke så underligt, at Teater Malstrøm dette forår inviterer børn (og deres forældre og bedsteforældre) til at tage med, når Alice rejser gennem kaninhullet i Det Bruunske Pakhus. Det gakkede univers passer som fod i hose til Malstrøms sædvanlige fokus på det skæve, det mystiske og netop det gakkede.

Historien om Alice er magisk og til tider kaotisk. Derfor har det også ligget scenograf Møller Jørgensen på sinde, at scenografien kan skabe en kontrast til de vilde karakterer og den tossede historie.

Møller – Teater Malstrøm. Foto: Tina Liv

Scenografien skaber ro midt i kaos

“Alice i Eventyrland er en finurlig historie som bevæger sig i fantasiverdenen,” fortæller Møller. “Ting som ikke er mulige i den virkelige verden er mulige i Eventyrland.”

For at omsætte denne fantasiverden til et fysisk rum på scenen har Møller valgt en tilgang, der skaber både dynamik og en vis form for ro.

“Man kan bruge en simpel scenografi, hvor man kan vælge at deltage i magien og tosserierne,” forklarer hun og tilføjer: “Der sker meget på scenen, men simpel scenografi skaber lidt ro i kontrast til vilde karakterer og dukker.”

“Hatteren” inviterer på the. Foto: Tina Liv

Kulisserne som en levende pop-up bog

Helt konkret betyder det, at kulisserne er designet til at kunne flyttes, drejes, skubbes, hives ned og rulles frem. Dette skaber en konstant foranderlig scenografi, der understøtter det evigt skiftende univers i Eventyrland.

“Det er lidt et tegneserieunivers rent visuelt – ikke naturalistisk. Man er ikke i tvivl om, at det er en fantasiverden,” siger Møller Jørgensen. Hun giver et eksempel: “En kulisse med græs er f.eks. kæmpestor, så naturen bliver surrealistisk og overdreven.” Sammenligningen med en pop-up bog er nærliggende, hvor hvert “sideskift” bringer nye overraskelser og visuelle indtryk.

En kreativ og nervepirrende proces

At skabe en scenografi fra bunden er en krævende proces. “Det starter med at man saver, skruer og løfter – det er tungt arbejde,” forsikrer Møller Jørgensen. Men selvom det er hårdt, er det også en dybt kreativ proces. “Det er en meget kreativ proces, og det er vildt at nå til det punkt, hvor man siger ‘Fedt, det virker!'”

“Men det er også en angstprovokerende proces,” indrømmer hun. “Det går op og ned. Der er øjeblikke med ‘yes, det virker’ og andre med total angst for, om det nu også virker.”

Oplev magien selv

“Alice i Eventyrland” havde premiere fredag d. 21. marts i Det Bruunske Pakhus og kan opleves frem til og med d. 13. april.

Alice møder “The Cheshire Cat“. Foto: Tina Liv