FREDERICIA

Mad-kort giver mad-mod

Af DanmarkC TV - tv@danmarkc.tv

Mad-kort giver mad-mod

46 nye madkort, der fortæller om ingredienserne i maden, skal udfordre børnenes lyst til at smage på ukendte retter og give dem madmod

Fra fødslen af er små børns smagsløg indstillet på sød og fed modermælk. Det er svært for børn at vænne sig til bitre og syrlige madvarer, og det tager længere tid at vænne sig til den slags mad. Derfor skal bør smage på mad op til 15 gange før smagen bliver accepteret. Ofte bliver børn opfattet som kræsne, men mange gange mangler de blot madmod.

Sundhedskonsulenterne i Fredericia Kommune har udviklet et materiale og en metode, der gør det nemt og enkelt for daginstitutionerne at tage hul på det tværfaglige samarbejde mellem køkkenet og stuen. Madkortene tager udgangspunkt i de ting, man har i huset og den mad, man alligevel spiser. Samtidigt bliver børnenes madmod udfordret.

”Med madkortene har personalet et godt redskab, som giver dem paratviden om maden. På kortene er der billeder af ingredienserne og information om f.eks. oprindelsesland, udseende og smag. Ud fra kortene kan de så snakke med børnene om, hvor maden kommer fra, hvordan den lugter og smager og ikke mindst hvad grøntsagen, mælken eller fisken er god for”, fortæller sundhedskonsulent Sille Christine Kloppenborg.

Et godt redskab til mere viden
I Lucinahaven bliver madkortene brugt rigtigt meget. F.eks. bruger de kortene til at snakke med børnene om eksempelvis mælk. Mælken kommer fra koen og bruges til ost, fløde, yoghurt mm.
”Børnene har en god viden om maden, og så kan vi pædagoger bygge ovenpå deres viden med, hvad man ellers kan bruge ingrediensen til. Vi kan have et kort om æbler og her blive inspireret til en snak om æblet i paradisets have, Idun, der vogter de gyldne æbler eller historien om Snehvide. Derudover får børnene viden om, hvad æbler er godt for, f.eks. c-vitaminer, som hjælper immunforsvaret, så man ikke bliver så let forkølet”, fortæller pædagogisk leder Esben Balle Hansen, der synes, kortene er et rigtig godt redskab.

Fødevarestyrelsens Alt om Mad Rejsehold har fået præsenteret madkortene og synes, det er et rigtig godt initiativ.
”Det er positivt, at Fredericia kommune støtter op omkring arbejdet med mad og måltider ude i daginstitutionerne. Madkortene er et redskab, der gør det nemmere og sjovere at arbejde professionelt med mad og måltider. Det er et eksempel på, hvordan køkken og stue kan arbejde sammen, og derved bliver maden en del af den pædagogiske hverdag”, siger Vickie Sønderby fra Fødevarestyrelsens Alt om Kost Rejsehold.

Fakta om madkortene
Kortene er lavet i samarbejde med køkkenpersonale og pædagoger fra 4 institutioner. De har fungeret som testgruppe og sparringspartnere i tvivlspørgsmål. De har fx ønsket, at der stod noget om, hvad den pågældende fødevare er god for, fordi det vil børnene gerne vide noget om.

Alle daginstitutionerne i Fredericia Kommune er blevet introduceret til madkortene via køkkenportalen, og ældreområdet har også vist interesse for kortene f.eks. i forhold til demente.