FREDERICIA

Lokale foreninger modtager støtte til arrangementer fra “samlingskraft” puljen

Af Mads Wiig Ehmsen - mwe@danmarkc.tv

To arrangementer i Fredericia får støtte til at fremme fællesskab og lokal kultur

‘Samlingskraft – sammen om steder vi holder af’ er en pulje, der støtter arrangementer, som viser og formidler de særlige steder, der findes overalt i Danmark. Puljen har for nylig været åben for ansøgninger og 35 ud af de 70 frivillige foreninger, der har ansøgt, får nu støtte til deres arrangement.

Blandt de heldige findes Foreningen Taulov Station og Dansk Flygtningehjælps Frivilliggruppe i Fredericia, som har modtaget henholdsvis 21.600 kr. og 23.375 kr. til deres kommende begivenheder.

– Det er skønt at opleve, hvor mange gode idéer, der igen har været til Samlingskraft-arrangementer. Landet kommer i den kommende tid til at boome med frivillige ildsjæles arrangementer, der fejrer de særlige steder, der betyder noget i deres lokalområde, siger Iben Bækkelund Jagd, formand for By og Land Danmark.

Hvad skal pengene så bruges til?

Dansk Flygtningehjælps Frivilliggruppe i Fredericia arrangerer en ‘Sommerfest med besøg i Kanalbyen og på Lillebælt’, støttet med 23.375 kr. Arrangementet, løber fra den 19. juni til den 31. august.

Her vil man gerne introducere til lokal kunst og arkitektur med guidede rundvisninger, samt en sejltur på Lillebælt med naturguide, for at præsentere Naturpark Lillebælt der er Danmarks største – Formålet at styrke inklusion og fællesskab igennem fællesspisninger, lege mm. Her med fokus på nye i Danmark og frivillige.

I august 2023 blev købsaftalen for Taulov Station underskrevet, og nu begynder foreningens arbejde at lønne sig. Arkivfoto: DanmarkC TV

I Taulov har Foreningen Taulov Station netop modtaget en bevilling på 21.600 kr. til deres kommende arrangement, ‘Indvielse af Stationshaven ved Taulov Station’. Planlagt til den 4. maj 2024, sigter man mod at fejre åbningen af Stationshaven og fremdriften af restaurationen af den gamle stations bygning som foreningen købte af DSB i August 2023.

Arrangementet vil byde på præsentationer af lokale bæredygtige produkter og inspirerende indlæg, der fremhæver Taulovs historie og natur. På dagen vil man prøve at inspirere og underbygge de nye fællesskaber, der er og kan opstå i og omkring Taulov Station.

Her vil man bl.a. kunne opleve en inspirationstur i haven, hvor en lokal anlægsgartner vil formidle, Projekt ombygning af Taulov Station (Tegnestuen Stedse), en Idé-børs med forslag til projekter for Taulov Fællesråd, og forslag til aktiviteter og brug.

Det var en glad Jan Schoubo, og en imponeret byrod, i Christian Bro (A) der sagde et par ord på dagen for købsaftalen sidste år. Arkivfoto: DanmarkC TV

Det var også en glad formand for foreningen, der i august sidste år kunne sætte sin krusedulle på købskontrakten til Taulov Station som foreningen havde indsamlet 215.000kr til, hvoraf de 200.000kr gik til DSB for købet af stationen.

– Vi har haft en kæmpe opbakning. Det må man sige. Da stationen var truet af nedrivning, var vi rundt for at samle underskrifter: 19 uf af 20 skrev under på, at stationen skal bevares. Det var med 1.500 underskrifter i løbet af foråret og sommeren sidste år, hvilket svarer til over halvdelen af alle voksne beboere i Taulov, fortalte Jan Schoubo i august.

– Imponerende! Lige om lidt har I et samlingssted, hvor gamle beboere, unge beboere, tilflyttere og dem der har boet her i generationer kan samles, og faktisk lave noget sammen, lød ordene fra Christian Bro (A) der var inviteret med til underskriften af købsaftalen på vegne af Økonomi- og Erhvervsudvalget i Fredericia Kommune.

’SAMLINGSKRAFT – sammen om steder vi holder af’ er en pulje, der støtter lokale kræfter, der vil sætte fokus på bygningskultur og bæredygtighed i deres nærområde. Med puljen har man over tre ansøgningsrunder i 2023 og 2024 støttet 94 arrangementer i hele landet. Samlingskraft er et By og Land Danmark-projekt, finansieret af Realdania.