Læserdebat

Lars Olesen & Karina Lorentzen: Nej til flere karakterer i folkeskolen

Af: Lars Olesen, byrådskandidat for SF, Prinsessegade 62, 1.tv Fredericia  og Karina Lorentzen folketingsmedlem for SF, Sindalvej 4 6000 Kolding.

Eleverne i de ældste klasser konfronteres allerede dagligt på sociale medier med spørgsmål som: Er jeg populær nok? Får jeg nok likes?

Karaktererne bidrager til samme konkurrence- og perfekthedskultur. Den har mærkbar betydning for elevernes selvværd. Nu vil undervisningsministeren så indføre en flidskarakter. Hun mener rent faktisk, at karakterpresset skal bekæmpes med endnu en karakter. Forvirrende og forkert. 

Hvis ministerens forslag om flidskarakter gennemføres, skal eleverne ikke bare spørge sig selv, om de er gode og dygtige nok. Nu skal de også vurdere: Er jeg flittig nok?

En karakter som – nuvel – har en god intention om at gøre processen til et mål. Desværre introducerer karakteren for processen også karakterpresset i processen. Derfor kommer karakteren til at virke kontraproduktivt. Og man kan spørge sig selv, om lærerne ikke allerede fortæller og roser de elever, som udviser flittigheden. Det tror vi nu på. Den tillid har vi til dem. 

Vi skal i stedet gøre op med det enorme fokus på test, karakterer og ranglister og give plads til, at eleverne kan udvikle sig og lave fejl. For at finde ens egen vej gennem livet, vælger man også nogle gange veje, som viser sig ikke at være de rigtige for en. Men det er helt okay.

Undervisningsministeren har været flittig at lave en ny karakter, men vi vil hellere dømme hende på resultatet – og det er ikke godt nok. Det giver meget dårlig mening at lempe karakterpresset med endnu en karakter.

Rammer for deltagelse i debat:
På DanmarkC TVs sociale medier, ønsker vi borgeren mulighed for en fri og saglig debat. For at sikre en god debat, modererer vi indholdet for at holde en sober tone. Dette praktisere vi, ved at fjerne kommentarer, der efter vurdering er nedladende, chikanerende eller indeholder hadefuld retorik. Hvis disse etiske rammer overtrædes, kan man risikere at blive udelukket fra debatten. Vi oplever at mange benytter den åbne mulighed for at komme til orde - hvis vi overser en kommentar, som du mener overskrider vores rammer for etik, så send os et tip. Hvis du er blevet udelukket fra debatten, for en overskridelse af vores retningslinjer, - og er du uenig heri? Så kan du kontakte Vores redaktion på tv@danmarkc.tv