LOKALSPORT

Landstræneren kan godt spotte OL håb i sejlklubben – men først i 2032

Af Steen Knudsen - stkn@danmarkc.tv

Dansk Sejlunions landstræner er australieren Dayne Sharp som sammen med den tidligere landstræner fra Fredericia, Per Baagø, og erfarene sejlere, stod for træningssamling i weekenden

53 unge sejlere var samlet i weekenden til en kold omgang på vandet, svedeture i motionscenter, mad i rå mængder, som kun mødre kan lave og tid til socialt samvær. Når der ikke var teori på programmet.

Landstræner Dayne Sharp passer lige til hele miljøet i og omkring Fredericia Sejlklub. Venlig, imødekommende og charmerende. Sådan er de faktisk også i Fredericia Sejlklub, men så begynder lighederne også at holde op. Dayne Sharp stiller krav og vil se fremgang. Sejlads som byggeklodser: Vi tager fat på én, og så kan sejleren øve sig på den til vi ses om et par måneder, og så tager vi fat på den næste.

Sejlerne bestemmer selv

Om det er de australske holdninger til et frit liv Dayne Sharp har taget med sig, er ikke til at vide. Men han understreger, at det er den enkelt sejler der skal tage en beslutning om at “ville”, træne og i det hele taget være motiveret.

Godt sømandsskab, de nævnte. beslutninger og motivation så Dayne Sharp blandt de fredericianske sejlere, og de har alderen til, hvis de forsætter deres positive udvikling, at OL er en mulighed og håb. På spørgsmålet om OL i 2028 var en mulighed, smilede Dayne Sharp igen venligt, men pegede dog på det mere realistiske i et mål der skrives 2032.

Hvorfor landssamling i Fredericia?

Dayne Sharp er generelt meget begejstret for sejlads i de danske farvende, men nævner at Lillebælt er noget helt særligt og udfordrende at sejle i. Dertil skal lægges, at når der ses på talentmassen er Fredericia en af de tre sejlklubber der vækker opmærksomhed i Dansk Sejlunion.

Og så er landstræneren meget opmærksom på, at den service han, hans stab og sejlerne får i Fredericia er noget ganske særligt.

Dayne Sharp, landstræner, Dansk Sejlunion. Foto: DanmarkC TV.

Der er også plads til et socialt liv

Clara Bjørn går i 3g, og er som sejler støttet af Team Danmark. Det er en ILCA6 Clara Bjørn tumler som har hun aldrig lavet andet. Men er hun på jagt efter en karriere som sejler?

– Lige nu sejler jeg, fordi jeg synes det er virkelig fedt at sejle, og fordi vi har en supergod træningsgruppe. Det er virkelig sjovt at sejle. Både her i Fredericia, rundt om i Danmark og i udlandet.

Betyder det noget, at landstræneren er med til sådan en weekend?

– Det er virkelig fedt, at man kan få lov til at lære af nogen af de aller bedste. Altså af dem, der virkelig er med til at forme sejlsporten.

Clara Bjørn lægger ikke skjul på, at der virkelig kan læres af de bedste af de bedste, som vi har i Danamark. Det er heller ikke unden betydning, at flere og flere piger finder vej til sejlklubberne, og kommer med i træningsgrupperne.

Som alle andre sportsfolk bruges der masser af tid på sporten. Og det er ikke kun på vandet, men også i træningscentre. For selv om det på TV ser legende let ud at hænge ud over rælingen, kræver det utrolig mange kræfter.

Men hvad med det vilde ungdomsliv?

– Det skal der også være plads til, på en eller anden måde. Det føler jeg også der er plads til, og også for at jeg ikke brænder ud i min sport. Der skal være tid til gymnasiet, lektier og at være sammen med mine venner, hvor jeg kan hygge mig. Der skal være balance i det!

Clara Bjørn, sejler ILCA6. Foto: DanmarkC TV.

Jeg voksede op i Sandal

Slår den tidligere landstræner Per Baagø fast, og han startede som den første landstræner i Dansk Sejlunion i 1968. Navne som Jesper Bank og Boysen Møller er en del af den erfaring Per Baagø bærer med sig.

– Men ja, jeg er nok blevet lidt mere rund end jeg var dengang, Jeg var nok noget strengere med at de skulle møde til tiden, og skulle det ene og det andet. Men nu kan jeg se, at man også kommer langt med at være lidt flink engang imellem. (Og så fulgte et hjerteligt grin)

– De unge mennesker har sandelig også ændret sig meget. Der var jo ingen der dengang sad med en mobiltelefon og kiggede i den, når man kom ind. Det var der jo ikke noget af dengang.

Og med den bemærkning fortæller Per Baagø, at der faktisk er meget læring i i telefoner og tablets, når det handler om sejlads.

– Og det er fantastiske unge mennesker, der er mere vidende end vi var, og på et tidligere tidspunkt.

DanmarkC TV vil gerne vide, hvorfor Fredericia Sejlklub har så stor succes med de unge sejlere, hvor mindst fire er på ungdomslandsholdet. (Listen er fjernet midlertidigt på Dansk Sejlunions hjemmeside). Det svar skal Per Baagø ikke tænke længe over:

– Forældrene! Det kan ikke køre uden forældrene, og de frivillige der er i klubben, og måske ikke er forældre.

Også Per Baagø udfrittes om OL håb i 2028:

– Det kommer an på, hvad de vælger! De, der er rigtig gode på nuværende tidspunkt, de ligger ikke i OL-klasserne. De er dygtige og de har modet, men om de når det….. Det er svært at sige. Og så skal man i hvert fald gi’ den gas!

Og her ligger den tidligere landstræner nok helt på linje med den nuværende landstræner.

Per Baagø, tidligere landstræner, Dansk Sejlunion. Foto: DanmarkC TV.

Rigtig meget syre i benene

Laurits Bernhammer virker til helt at være en del af Fredericia Sejlklubs slogan om socialt samvær, fælleskab og hygge, men konkurrencerne trækker. Og det er trods alt blevet til ni år på vandet.

– Det giver en masse, at sejle konkurrence. Og så synes jeg det er mega fedt at være på vandet. Både i min jolle, men også i andre både. Vi er jo ikke helt alene på vandet, for vi sejler altid med folk omkring os.

– Jeg sejler her i Fredericia, og vi er en kæmpe stor flok. Det er mega fedt både på vandet, men også fællesskabet i land.

Det er en hel masse styrketræning der gør Laurits Bernhammer og vennerne i stand til at “performe ude på vandet”, forklarer han.

– Det er en helt ekstrem hård fysisk sport. Det er meget, meget hårdt. Det er meget statisk, og så er det rigtig meget syre i benene.

– Målet med træningen, også i denne weekend, er egentlig bare at blive bedre, og kunne rykke mit niveau hele tiden. Hvis jeg kunne skabe mig et liv ved det, vil det være megafedt.

Laurits Bernhammer har helt forstået budskabet fra landstræneren om motivation og træning.

Rigtig meget af træningen ligger i weekenderne, så det bliver prioriteret frem for fester, slutter Laurits Bernhammer.

Laurits Bernhammer, sejler, ILCA 7. Foto: DanmarkC TV.

Man bliver høj af sådan en weekend

Formanden for Fredericia Sejlklub ér en høj mand, men ved weekendens afslutning virkede han næsten endnu højere. Og følte sig høj. Med 53 overnattende sejlere, en forældregruppe der sørgede for rigelige mængder af mad til en voldsom sulten ungdom, termokander til trænere med kakao, oprydning og hjælpsomme hænder alle vegne. Og et program der fungerede og holdt!

Vejret er formanden, som hedder Nicolai A. Pedersen, dog ikke herre over. Men fra lørdagens frostgrader til lune vinde om søndagen lod ikke til at genere formanden. Og med masser af overskud og tålmodighed besvarede han spørgsmål fra en håbløs landkrabbe, som bygger sin sømandsviden på en kort karriere som roer på Randers Fjord.

Få et andet perspektiv

Det foreslog en “sejler-mor”, Tina Pedersen, og vupti sad DanmarkC TV i en RIB båd på vej ud på Lillebælt iført varmt tøj og redningsvest. Derude på Lillebælt, hvor landstræner Dayne Sharp var kongen over en sand flåde af små både, med piger og drenge der frygtløs hænger ud over rælingen, kaster sig under bommen – og ind imellem må en tur i det kolde vand – derude ser det helt anerledes ud.

Med Nicolai A. Pedersen ved ror og gashåntag startede en undervisning om vind der kommer rullende ned fra Sandal bakke og hvordan sejlerne burde indrette sig efter det, om bølgernes tæthed, havets farve, mærker på sejl der forklarede at en orange trekant på sejlet fortæller det er en ung sejler, til et rødt mærke der fortalte, at i båden var OL-håbet Anna Munch. Sejlene fortæller mere end en landkrabbe kunne vide, og for Nicolai A. Pedersen var det nu heller ikke svært. Sejlenes numre er som biler nummerplader, og når man kan de fleste numre, ved man hvem der er ved rorpinden.

Problemet med køer!

Vel i land faldt samtalen på køer. Nicolai A. Pedersen er ikke en formand der beklager sig, men der skæves med nogen misundelse mod Aarhus, der har satset noget mere på sejlsporten end vi har gjort i Fredericia – hvor mange måske har glemt hvordan Jesper Bank vandt så meget guld og gjorde Fredericia verdenskendt.

53 sejlere, forældre, trænere og frivillige er mange om to toiletter. Flere toiletter står helt sikkert på formanden ønskeseddel til jul.

Næste kø er når bådene skal sætte i vandet og tages op igen. Selv ved et mindre stævne er der hurtigt en kø på 20 til 30 minutter. Lidt enkel hovedregning: Der kan gå op til en time med at vente, som ellers kunne blive brugt til at sejle.

– Hvis talentet skal udvikles i klubben til de højeste standarder, skal faciliteterne være i orden.

Det er de desværre ikke helt på det område i Fredericia, og den opgave kan klubben ikke løfte. Derfor de lidt misundelige blikke mod Aarhus…..

Nicolai A. Pedersen, formand, Fredericia Sejlklub. Foto: DanmarkC TV.

DanmarkC TV bringer om kort tid et længere indslag, hvor de medvirkende i denne artikel kan ses.

Ved startlinjen. Foto: DanmarkC TV.