FREDERICIA

Landsdækkende kampagne: Girls’ Day in Science

Af DanmarkC TV - tv@danmarkc.tv

Landsdækkende kampagne: Girls’ Day in Science

 

Flere piger gøres nysgerrige på naturvidenskab og teknologi

 

Onsdag den 30. november inviterer 20 virksomheder, science centre og tekniske gymnasier over hele landet ca. 1.000 grundskole- og gymnasiepiger indenfor, heriblandt HTX Lillebælt – det tekniske gymnasium i Fredericia. På dagen møder pigerne kvindelige medarbejdere og studerende, der har valgt en naturvidenskabelig karrierevej, og får mulighed for at arbejde med spændende, naturvidenskabelige opgaver. Det landsdækkende netværk for skole-virksomhedssamarbejde, Jet-Net.dk, er arrangør. Eventen, der løber af stablen for fjerde år i træk, skal åbne pigernes øjne for, at de naturvidenskabelige og tekniske uddannelser giver spændende jobmuligheder. Se virksomhedsprogram nederst.

 

skole_euclillebaelt_01

 

“Der er stor forskel på piger og drenges interesser inden for det naturvidenskabelige felt, og vi kan se, at flere drenge end piger vælger at uddanne sig inden for de såkaldte STEM-fag (Science, Technology, Engineering and Math). Det skal vi have gjort noget ved, hvis danske virksomheder skal kunne følge med den teknologiske udvikling og tiltrække kvalificerede medarbejdere. Jeg tror, at et arrangement som ”Girls’ Day in Science” med dygtige og inspirerende rollemodeller kan være et godt redskab til at vække pigernes interesse for naturvidenskab og teknik og nedbryde fordommene om, at det er drengenes banehalvdel,” siger Ellen Trane Nørby, minister for Børn, Undervisning og Ligestilling.

”Piger og drenge er lige dygtige til naturfagene, når de starter i skolen. Men pigernes interesse falder i løbet af skoleårene. Derfor skal vi alle være bevidste om samfundsdiskursen – at vi ikke forstærker tendensen. Jeg håber med dagen, at pigerne får nogle gode, konkrete oplevelser med naturfag, så de bliver inspireret og får sat billeder på, hvordan det kunne blive at arbejde med naturvidenskab – og at lærerne får nye perspektiver på deres undervisning og viden om uddannelses- og jobmuligheder, som også de kan bruge i deres fortsatte undervisning,” siger direktør Nanna Seidelin fra Naturvidenskabernes Hus, som driver Jet-Net.dk, netværk for skole-virksomhedssamarbejde.

 

Også HTX Lillebælt åbner dørene

Med den fortsat stigende mangel på medarbejdere med naturvidenskabelige/tekniske kompetencer, som det nuværende optag af studerende ikke kan dække, er der en unik mulighed for pigerne for at komme på banen. For det er stadig primært de unge mænd, der vælger uddannelser med fokus på teknologi og dermed bliver dem, der præger fremtidens teknologi- og dermed samfundsudvikling, mens kvinderne går efter de sundhedsvidenskabelige uddannelser som fx læge-, sygeplejerske- og laborantuddannelserne.

”Ifølge forskningen vurderes rollemodeller at være særligt vigtige for at engagere piger i naturvidenskab. På dagen får pigerne således mulighed for at møde vidt forskellige kvinder fra forskellige uddannelser og i forskellige job, som de kan spejle sig i og tænke: det kunne måske godt være mig om nogle år,” siger Nanna Seidelin.

De piger, der vælger en naturvidenskabelig karriere, performer over middel i naturvidenskab inden valget, hvilket ikke gælder i samme grad for drengenes vedkommende, ligesom pigerne ofte har valgt uddannelsen til tidligere end deres medstuderende drenge.

 

Kedeligt bliver det ikke!
Deltagerne, der lægger hus til Girls’ Day in Science, Haldor Topsøe, Microsoft, Dong Energy, Hempel, Amager Ressourcecenter, BKI Foods, Sweco, Rynkeby Foods, Vestas, på House of Science Danfoss, Linak og Sonfor, Orbicon, Grundfos, Aarhus Gymnasium, Teknisk Gymnasium Silkeborg, Mercantec, EUC Lillebælt, ScienceTalenter, Brorfelde Observatorium og Naturvidenskabernes Hus.