Home Læserdebat Læserdebat: Teatrets konkurs
Læserdebat: Teatrets konkurs

Læserdebat: Teatrets konkurs

0

Det var en sørgelig nyhed, da Fredericia teater gik konkurs! De mange flotte opsætninger af Disney musicals og egenproduktioner var virkelig store oplevelser – og de satte for alvor Fredericia på kortet som ’Musicalbyen’. Teatret gav et stærkt løft til vores image som by, og det gav god omsætning til cafeer, restauranter osv. i Fredericia. Vi blev fattigere med konkursen – og ikke kun kunstnerisk.

Det store underskud er groet vildt som ukrudt, uden at nogen tilsyneladende har opdaget det. Det sidste kan undre, da det ikke er første gang, der er fulgt underskud i hælene på de flotte forestillinger. For år tilbage, i 2013, var der et stort, uventet stort, underskud. Begrundelsen var, at ”De har kørt nogle store forestillinger på Fredericia Teater, og det har antageligt været svært at overskue økonomien, fordi man har haft mange andre ting at skulle holde styr på ved de her store produktioner”, hed det. Dengang blev teaterchefen hjulpet på vej gennem adskillelse af det økonomiske og det kunstneriske ansvar i erkendelse af, at det ikke var muligt at varetage begge poster kvalificeret og korrekt på én gang. Søren Møller skulle fra da af kun stå for den kunstneriske ledelse af teatret.

Med konkursen er det kommet frem, at Søren Møller er ansvarlig for at have brugt intet mindre end 14 millioner på markedsføring – penge han alene traf beslutning om at anvende på trods af en viden om, at teatret allerede var insolvent. Men hvorfor skred bestyrelsen ikke ind? De enorme markedsføringsudgifter kunne enhver se på TV2 reklameblokkene, i avisannoncer og på mange andre platforme. Nu tørrer konkursboet (ved Bech & Bruun Advokater som kurator) så 8 mio. kr. af det økonomiske erstatningsansvar af på Søren Møller og henviser til ”procesrisiko” som begrundelse for ikke at holde teatrets bestyrelse retsligt op på deres ledelsesansvar.

For hvor er bestyrelsen i alt dette? De to repræsentanter udpeget af byrådet er borgernes ’øjne og ører’ i bestyrelsen – og kurator taler om svigt i bestyrelsens arbejde. SF undrer sig meget over, at byrådet ’frikender’ sig selv, lukker sagen og efterlader borgerne uden svar på, hvilke svigt, der er tale om, mens et byrådsmedlem siger, at man skal ’lære af sine fejl’. Hvilke fejl? Vi ved bare, at de har kostet rigtig mange penge. Vi kræver åbenhed om hele forløbet, vi må kende sagen til bunds, før det på nogen måde giver mening at tale om et nyt teater!

Da det i efteråret kom frem, at teatret havde et stort underskud, burde alle advarselslamper lyse rødt og alle teaterklokker ringe – alle i både teaterbestyrelsen og i byrådet som bidragsyder burde have vendt hele deres opmærksomhed på dette og dels gennemgået regnskabet minutiøst og dels forlangt løbende opgørelser, men det skete ikke trods forhistorien. Det er skrækkeligt, at ingen fulgte op, og at der ikke blev taget hånd om problemerne senest i efteråret 2019 – nu blev det så Corona krisen, der fik skylden. SF mener, der ikke blev udvist ’rettidig omhu’ – og ved tæppefald står kreditorer, teatergæster og kommunens borgere tilbage med en lang næse samt et stort økonomisk tab, og Fredericia har mistet et vigtigt aktiv for kommunen med vores teaters musicalopsætninger under Søren Møllers fantastiske kunstneriske ledelse.

SF Fredericia bakker op om bestræbelserne på at skabe et Fredericia Teater, ”version 2.0” med fokus på, at det er Fredericia Teater, og at det er i Fredericia, man kan se forestillingerne! Men det skal ske på et bæredygtigt grundlag både økonomisk og kunstnerisk. Hvordan konstruktionen skal være, har vi ikke nu og her nok viden til at sige. Men vi er enige i, at byen skal tilbage på landkortet som Danmarks musicalby nr. 1 – når der er ryddet ordentligt op efter konkursen!

SF Fredericia

Marianne Thomsen, spidskandidat, Lars Olesen, Sune Nørgaard Jakobsen, Henning Troelsen, Connie Maybrith Jørgensen