Læserdebat

Læserdebat : Historien om, hvor godt det går

Af: Søren Haastrup, Alternativet Fredericia

I en artikel fra 10. november 2020 kan vi fra den ansvarlige udvalgsformand høre, at han er tilfreds med den udvikling Fredericia Jobcenter er i og i en artikel fra 9. november 2020 kan man høre selvsamme udvalgsformand udtale sin begejstring for hvordan det går i Fredericia.

Få dage efter kan man så læse nyheden om, at Fredericia er bundskraber når det gælder Beskæftigelsesministeriet opgørelse over hvor gode de enkelte kommuner er til at få ledige i arbejde.

Hvordan hænger det sammen med de historier der bliver præsenteret for Fredericianerne blot få dage inden?

Nummer 94 ud af 98 kommuner og man sidder stadig og roser sig selv og synes det går godt og går den rigtige vej.

Ok så har man altså meget lave ambitioner, hvis det er et tegn på at det går godt.

Jeg kan forstå, at tallene tilsyneladende skulle være influeret af Covid-19, men det er altså ikke en undskyldning for det er de 97 andre kommuner jo også og så skal vi lige melde klart ud, hvad tallene bliver bygget på. I opgørelsen er der indregnet, at Fredericia ikke har de samme muligheder som de omkringliggende kommuner dvs. tallene er et udtryk for hvor gode man forventer Fredericia kunne være og ikke et udtryk for, at man direkte holder Fredericia op i mod eksempelvis Middelfart.

Og det gør det jo i mine øjne straks værre fordi det viser jo, at på trods af, at der er taget hensyn til de muligheder og udfordringer Fredericia har så er vi stadig nummer 94 ud af 98 til at få ledige i arbejde.

Udvalgsformanden og koncernchefen udtrykker i artiklen fra 10. november 2020 deres uddelte begejstring i forhold til den strategi man har lagt.

Undskyld mig nu har man i årevis set disse dårlige tal og hver gang de er kommet frem hører vi politikere udtale det tager tid, det er et langt sejt træk osv.

Nej vent det er det ikke alle steder, hvis man prioritere det 100 %, men man vil tilsyneladende ikke kigge de steder hen, hvor man har erfaringer for noget der virker eksempelvis Hjørring der har investeret massivt i jobcentret eller  Kalundborg der har gode erfaringer fra forsøg med kontanthjælp uden modkrav. Det har Finland for øvrigt også, hvor deres forsøg viser det får flere i arbejde end de der ikke er en del af forsøget.

Men, hvis ikke man har lyst til at kaste sig ud i noget så vildt som store investeringer i jobcentret eller styrke den lediges motivation gennem kontanthjælp uden modkrav da man her bruger ressourcerne på tilbud, uddannelse, kurser etc. frem for kontrol så tænker jeg man skal kigge hen mod de kommuner der ligger i toppen af  beskæftigelsesministeriets undersøgelse og tage ved lære af disse frem for at tro man kan opfinde den dybe tallerken selv for i årevis har man vist man ikke kan det til trods for man har brugt op i mod en million på en intern undersøgelse.

Når jeg nu her sidder og kigger i udtalelser fra udvalgsformanden og koncernchefen og ser på, hvad de har sagt gennem årene og hvordan de ordvalgsmæssigt har prioriteret ja så undrer det mig faktisk ikke, hvorfor Fredericia har så svært ved at blive bedre til at få ledige Fredericianere i ordinært arbejde. Det er meget få steder, at mennesket sættes før virksomhed og det kan tyde på, at det er vigtigere at servicere virksomheder end at få den enkelte i ordinært arbejde.

Jeg har før været ude at sige, at man i Fredericia bør investere massivt i jobcentret og her tænker jeg ikke i, at det skal være for at blive bedre til at servicere virksomhederne med at finde ledige til praktikordninger osv. Nej de skal bruges dels på at ansætte langt flere socialrådgivere, hvis fornemmeste opgave er sammen med den enkelte ledige at få denne opkvalificeret til at kunne bestride de ledige jobs der er. Det betyder også, at de massive investeringer i jobcentret skal gå til opkvalificering gennem uddannelse og kurser til ledige. Derudover ansætte andre faggrupper, psykologer, ergoterapeuter osv. for det er også noget af det, der har vist sig at virke.

Vi er nummer 94 ud af 98 til at få ledige i arbejde og vi har ligget i bunden i årevis nu er det vist på tide vi tager skeen i den anden hånd og har fokus på, at kerneopgaven er det enkelte menneske. Det er et jobcenter og ikke et virksomhedsservicecenter.

Der er jobs i trekantsområdet, men hvis man bruger tiden på at servicere virksomheder til at få folk i praktikker eller til at kontrollere om de har søgt nok jobs så bruger man i mine øjne ressourcerne forkert.

I stedet skulle man bruge ressourcerne både de menneskelige og de økonomiske til at opkvalificere ledige Fredericianere. Det vil være en investering, der kommer både den enkelte Fredericianer til gode, de lokale virksomheder til gode og i sidste ende hele kommunen til gode.

Er det ikke på tide vi tager ved lære af de steder, hvor tingene lykkes? Eller skal vi forsætte med at ligge i bund og være tilfreds med at ligge der og så bare håbe på vores selvopfundne løsning en gang ude i fremtiden bærer frugt?

Personligt så synes jeg det er spild af ressourcer både de økonomiske og de dygtige ansatte, der er på jobcentret ,at man politisk og på ledelsesgangen har den tilgang til at man ikke vil tage ved lære af de steder, hvor tingene fungerer.

Det er i mine øjne tegn på hovmod.

Søren Haastrup

Spidskandidat KV21

Alternativet Fredericia

Rammer for deltagelse i debat:
På DanmarkC TVs sociale medier, ønsker vi borgeren mulighed for en fri og saglig debat. For at sikre en god debat, modererer vi indholdet for at holde en sober tone. Dette praktisere vi, ved at fjerne kommentarer, der efter vurdering er nedladende, chikanerende eller indeholder hadefuld retorik. Hvis disse etiske rammer overtrædes, kan man risikere at blive udelukket fra debatten. Vi oplever at mange benytter den åbne mulighed for at komme til orde - hvis vi overser en kommentar, som du mener overskrider vores rammer for etik, så send os et tip. Hvis du er blevet udelukket fra debatten, for en overskridelse af vores retningslinjer, - og er du uenig heri? Så kan du kontakte Vores redaktion på tv@danmarkc.tv