
Lad os nu bruge hinanden som en ressource frem for at gøre hinanden til modstandere

Jan Filbært Sonnesvej 60, 7000 Fredericia, har startet en debat omkring samarbejde
Danmarks velfærd for handicappede og særligt sårbare er truet. Det er efterhånden ved at gå op for danskerne. De økonomiske og ikke mindst de menneskelige omkostninger, der unægteligt bliver en konsekvens heraf, må ikke længere ignoreres. Familier med børn, der har særlige behov, må sikres den rette støtte, og det er nødt til at ske via ændret lovgivning og sikring af ekspertviden til de fagfolk, der er omkring børnene.
I Danmark fødes omkring 6% af en årgang for tidligt – svarende til ca. 4000 børn årligt. De tilhører en betydelig, men overset gruppe af særligt sårbare børn, som udover øget risiko for fysiske udfordringer også har øget risiko for følelsesmæssige udfordringer. Senfølger inkluderer adfærdsvanskeligheder, indlæringsvanskeligheder og ADHD. Senfølger som gør børnene særlige udsatte ift. social isolation og mistrivsel. Mange for tidligt fødte børn klarer sig rigtig godt, men det er ikke uden betydning at blive født, før krop, sanser og nervesystem er færdigudviklede. Som udgangspunkt siges, at jo mere for tidligt født et barn er, jo større sårbarhed, men det er ikke altid gældende. Der skal ses på det enkelte barns historie, ressourcer og de kampe det har måtte igennem. Børn som er født få uger for tidligt, kan sagtens have stor sensitivitet og være fysisk påvirkede.
Familierådgiver Tine Thingholm fra virksomheden ”Det gode Børneliv ” og bestyrelsesmedlem i Dansk Præmatur Forening udtaler således;
Vi ved i dag, at den rette viden og støtte – den tidlige indsat, der sikrer børnene ro til at komme i trivsel og udvikling for mange kræver, at barnets start i dagpleje eller institution udsættes. Ofte rummer børnene kun at være afsted i få timer eller dage ad gangen og det hjælper ikke blot at tvinge barnet, da det øger stress. For langt de fleste familier lader det sig udelukkende gøre, hvis de kan få tabt arbejdsfortjeneste. Men problemet er, at mange familier afvises og må sende deres barn i institution med det resultat, at barnet kommer i mistrivsel og at det hele vælter derhjemme.
Som det er nu, dikterer servicelovens paragraf 42:”Kommunalbestyrelsen skal yde hjælp til dækning af tabt arbejdsfortjeneste til personer, der i hjemmet forsørger et barn under 18 år med betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller indgribende kronisk eller langvarig lidelse”. Nogle forvaltninger anerkender, at barnet uden den rette støtte og muligheden for at blive skærmet netop ender med varige funktionsnedsættelser og tildeler derfor forældrene tabt arbejdsfortjeneste. Men alt for mange familier afvises med bevæggrunden, at barnet ikke har en ”varig funktionsnedsættelse”.
Vi er i Enhedslisten uforstående over for den tilgang systemet har valgt at tage til de berørte familier, hellere en tidlig indsats, så vi ikke taber nogle af disse børn frem for at trække børnene og familierne gennem nogle umenneskelige forløb uden en målsætning.
Der mangler ekspertviden i forvaltningerne til at vurdere de for tidligt fødtes udfordringer og behov. Der mangler en mere generel tilgang, hvor forældre ses på som en ressource med en enorm viden omkring deres barns udfordringer og behov.
Regelsæt for debatindlæg på DanmarkC TV Formålet med debatsektionen på DanmarkC TV's hjemmeside er at fremme en åben, informativ og respektfuld dialog om emner af offentlig interesse. Vi opfordrer til, at du deltager aktivt og bidrager til debatten. For at sikre et godt debatklima for alle, bedes du overholde følgende retningslinjer:
1. Formål og Indhold:
- Debat og argumentation: Debatindlæg skal have karakter af et velargumenteret indlæg, der belyser et emne fra en specifik vinkel.
- Fokus på sagen: Hold fokus på emnet. Personangreb, beskyldninger eller irrelevante sidespor vil ikke blive publiceret.
- Fakta og kilder: Underbyg dine påstande med fakta og, om muligt, kilder. Det er dog ikke et krav at henvise til konkrete kilder i selve indlægget.
- Sprogbrug: Benyt et sagligt og respektfuldt sprog. Undgå bandeord, skældsord og stødende sprogbrug.
- Ingen reklame: Indlæg må ikke indeholde kommercielle budskaber, reklame eller propaganda.
2. Format og Omfang:
- Længde: Et debatindlæg må maksimalt fylde 2.500 tegn inkl. mellemrum. Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte indlæg, der overskrider denne grænse, eller at afvise dem.
- Overskrift: Indlægget skal have en fængende og præcis overskrift, der afspejler indholdet.
- Indsendelse: Indlæg sendes via den angivne formular på hjemmesiden eller til tv@danmarkc.tv
3. Publicering og Redaktionel Praksis:
- Redaktionens ret: DanmarkC TV forbeholder sig ret til at redigere, afvise eller fjerne indlæg, der ikke overholder disse retningslinjer, eller som vurderes at være i strid med god presseskik. Dette inkluderer også indlæg, der er spam, vildledende eller på anden måde upassende.
- Ansvar: Skribenten er ansvarlig for indholdet af sit indlæg. Det er vigtigt at have opbakning til de fakta, der fremlægges, selvom redaktionen bestræber sig på at fange eventuelle fejl.
- Identifikation: Alle debatindlæg skal forsynes med fuldt navn på skribenten. Anonyme indlæg vil ikke blive publiceret.
- Svartid: Vi bestræber os på at gennemgå indsendte indlæg hurtigst muligt, men der kan forekomme ventetid.
4.Kommentarer til debatindlæg:
- Kommentarfeltet under debatindlæg er til for at skabe yderligere debat og dialog. De samme regler for saglighed og respekt gælder for kommentarer.
- DanmarkC TV modererer kommentarer, og upassende kommentarer vil blive fjernet.
- Vi ser frem til at modtage dine bidrag og en levende debat hos DanmarkC TV!
- Har du spørgsmål til retningslinjerne, er du velkommen til at kontakte os på tv@danmarkc.tv