FREDERICIA

KYSTLIVREDDERE : PAS PÅ REVLEHULLER NÅR DU BADER

Af DanmarkC TV - tv@danmarkc.tv

Efter en uge med fem personer, som blev fanget i revlehuller

Livredderne opfordrer: Pas på revlehullerne, når du bader

I sidste uge reddede livredderne fem badegæster ud af revlehuller. Det skete på Hvide Sande Sydstrand og Søndervig Strand ved Vesterhavet, men revlehuller findes på strande i hele landet. TrygFonden Kystlivredning opfordrer derfor til, at man bader, hvor der er livreddere, og lærer, hvordan man opdager revlehuller og tackler dem, hvis man bliver fanget.

 

Hvert år skaber revlehullerne farlige situationer på strandene. Det er typisk bølgerne ved pålandsvind, der får revlehullerne til at opstå og skaber risiko for, at badegæster bliver trukket til havs.

– Vinden er medvirkende til at skabe revlehuller, men det er en misforståelse, at der kun er risiko for revlehuller, hvis det blæser meget. Man kan spotte et revlehul ved at se på vandoverfladen, der som regel har mindre bølger og skum, end resten af vandet langs stranden. Så selvom vandet ser roligt ud på overfladen, er det altså der, den udadgående strøm er kraftigst, og man bør gå i vandet et andet sted, siger Anders Myrhøj, chef for drift og sekretariat i TrygFonden Kystlivredning, og fortsætter:

– Vestenvinden, som vi har set i den seneste uges tid, aktiverer revlehullerne, og dem har vi flere tusinde af langs kysterne i Danmark. Det er oftest ved Vesterhavet, at revlehullerne skaber problemer, men man skal alligevel være opmærksom i hele landet.

 

Bevar roen i revlehullerne
Det kan være svært at bevare roen, hvis man mærker, at man bliver ført med strømmen væk fra land. Men det er det allerbedste, man kan gøre, fortæller Anders Myrhøj:

– Selv dygtige svømmere risikerer at drukne af panik og udmattelse, hvis de forsøger at svømme mod strømmen i revlehullet for at komme i land. Man kommer ingen vegne og bruger alle sine kræfter. I stedet skal man holde hovedet koldt og svømme langs stranden, til man kommer ud af revlehullet, og så svømme imod land. Revlehuller er i sig selv ikke farlige, det er først, hvis man går i panik og bruger sine kræfter forkert, at det bliver alvorligt.

Bader man imellem livreddernes flag på stranden, undgår man revlehullerne.

– Livredderne tjekker strømforholdene hver dag, når de kommer ned på stranden, og de sørger for, at der ikke er revlehuller i området mellem livredderflagene i strandkanten. Hvis man vil undgå revlehuller, er det således mest sikkert at bade der, siger René Højer, programchef i TrygFonden.

 

Sådan kan du genkende et revlehul

I revlehullet er der mindre bølgebrydning end på revlerne dvs. mindre hvidt skum. Man kan eventuelt også se en udadgående strøm af vand og skum i overfladen.

 

Sådan takler du et revlehul
Hvis du kommer ud i et revlehul, er der tre simple regler, du skal følge:

1. Kæmp ikke i mod.

2. Bevar roen. Du bliver ikke trukket ned.

3. Svøm til siden og langs med stranden og derefter ind til land igen.

 

Sådan redder du andre ud af et revlehul

Hvis du ser nogen kæmpe mod strømmen i et revlehul, skal du undgå selv at blive offer ved at svømme ud i det. Gør i stedet det rigtige i den rigtige rækkefølge:

1. Kontakt en livredder, hvis der er en på stranden. Hvis der ikke er en livredder, skal du ringe 1-1-2 eller få nogen til at gøre det.

2. Kast noget, der kan flyde, ud til den nødstedte, en redningsvest, en redningskrans, en fodbold eller en tom 1,5 liters sodavandsflaske med låg.

3. Råb til den nødstedte, at han ikke skal kæmpe imod, men svømme til siden.

4. Tænk klart og pas på dig selv. Rigtig mange er selv druknet i forsøget på at redde nogen ud af et revlehul.

Se livredderne forklare, hvad et revlehul er, og hvordan man tackler det: https://www.respektforvand.dk/i-vandet/paa-stranden/revlehuller

 

I uge 31 gennemførte livredderne 11.833 indsatser, hvoraf de ni var aktioner, hvor det vurderes, at personer var i livsfare. Derudover var der 640 almindelige førstehjælpsaktioner, 955 forebyggende aktioner og 10.229 oplysende aktioner.

Aktioner i uge 31, hvor det vurderes, at personer var i livsfare:

Hvide Sande Sydstrand, søndag den 5. august
Omkring kl. 14.20 spotter livredderne en tysk mand på ca. 50 år og hans 16-årige søn i en badering, der driver i et revlehul. Livredderne beslutter sig for at padle ud til dem, og da de er på vej, signalerer sønnen, at de har brug for hjælp. Da livredderne når frem, er far og søn begge meget afkræftede, og faderen er så træt, at han næsten er ved at glide ud af sin badering. Livredderne får dem begge sikkert i land, mens de holde fast i livreddernes board.

Kerteminde Nordstrand, fredag den 3. august
Livredderne spotter tre unge mænd på omkring 18år på en lille børne-gummibåd 300 meter ude i vandet. Efter at have holdt øje med dem et par minutter, sejler livredderne ud til dem for at høre, om de er ok. Det svarer de unge mænd ja til. Livredderne sejler tilbage, men holder stadig øje med båden og de tre personer. Efter 10 minutter signalerer både de og personer i en anden båd, at de har brug for hjælp. Gummibåden bliver flippet på hovedet og tilbage igen. Da livredderne når frem til båden, har én af de unge mænd krampe i benene, og alle tre bliver sejlet tilbage til land. De er kolde og trætte og fortæller, at der var meget lidt vind ude på vandet, så de kunne ikke komme tilbage til stranden med vindens hjælp, og gummibåden var for lille til, at de kunne ligge på den.

Christiansminde Strand, torsdag den 2. august
Livredderne bliver informeret fra Alarmcentralen om, at der er en båd på vej ind mod stranden med en person med hjertestop, og at der er en ambulance på vej. Livredderne hjælper med at nødflytte personen op på stranden og yder livreddende førstehjælp indtil ambulanceredderne tager over.

Havnebadet på Islands Brygge, torsdag den 2. august
Torsdag ca. kl. 13:50 hopper en pige på 6-8 år i vandet fra springtårnets 0,9 m plateau. Hun kan ikke træde vande og går i panik. To af pigens kusiner på samme alder er i vandet og forsøger at holde pigen oppe – men de har selv problemer med at holde sig oven vande. En af livredderne hopper i vandet og får pigerne op til overfladen, hvorefter de bjærges til nærmeste stige, hvor de selv kravler op. Da alle er på land, taler livredderne med pigerne og en onkel om hændelsen. Pigen, der ikke kunne træde vande, fortæller, at hun troede, at hun kunne, fordi hendes jævnaldrende kusiner kunne. Pigens far opholdt sig ved et andet bassin, men kommer hen og er ked af, at han ikke var til stede.

Søndervig Strand, onsdag den 1. august
Kl. 14.50 kontaktes livredderne af to unge tyske mænd, som fortæller, at et ældre ægtepar er i problemer ca. 1 km nord for tårnet og et godt stykke ude i vandet. Livredderne tage båden og sejler mod ægteparret, og samtidig alarmeres livredderne fra eftersøgnings- og redningstjeneste, der gerne vil have livreddernes hjælp til aktionen. Da livredderne når frem til det ældre ægtepar, der er fanget i et revlehul, er to unge mænd svømmet ud til dem. Konen og den ene unge mand kommer op i livreddernes båd og sejles i land, mens en livredder hopper i vandet med torpedo og bjærger den ældre mand ind. Den sidste unge mand svømmer selv ind. Tilbage på stranden yder livredderne psykisk førstehjælp til det rystede ægtepar og sikrer sig, at de fysisk er ok.

Hvide Sande Sydstrand, mandag den 30. juli
Kl. 15.00 observerer livredderne en 41-årig tysk mand, som forsøger at svømme mod land 30 m nord for livreddernes primære område ca. 100 m ude i vandet. Han flytter sig ikke, og begynder at signalerer efter hjælp. Livredderne padler på boardet ud til manden, der nu er panisk og trækker vejret kraftigt med lyd. Livredderne taler manden til ro og får ham guided op på boardet og padler ind mod land. Da de når land, er mandens puls meget høj, og han er kold. Livredderne behandler ham med ilt og tæpper. Efter at manden igen har fået farven tilbage i ansigtet, og hans puls er faldet, informeres han og hans pårørende om badesikkerhed og revlehuller, og de opfordres til at bade mellem flagene. Manden takker livredderne for at have reddet hans liv.

Hvide Sande Sydstrand, mandag den 30. juli
Kl. 13.18 meddeler en kvinde livredderne, at hendes søn og mand ikke kan komme ind til land igen. Livredderne padler ud til de to personer. En surfer er i mellemtiden komme de to personer til undsætning, så drengen, der ikke kan svømme, nu sidder på et surfboard. Livredderne får ham over på deres rescue board og får ham tilbage på land. Under redningen udøver livredderen på stranden psykisk førstehjælp til moderen. På land fortæller surferen, at han ikke har været i stand til at padle drengen ind selv, og han var meget glad for hjælpen. Drengen har slugt vand, og både far og søn er rystede. Livredderne får en snak med drengen og forældrene.

Ud over de syv aktioner i vandet, trådte livredderne til ved to aktioner på land:

På Moesgaard Strand fandt en badegæst en person på stranden uden bevidsthed eller vejrtrækning 150 m syd for tårnet. Livredderne behandler personen, indtil lægeambulancen tager over.

På Løkken Strand bliver livredderne alarmeret af Alarmcentralen om et hjertestop ca. 1 km syd for tårnet. Livredderne yder livreddende førstehjælp og giver stød med hjertestarter, indtil ambulanceredderne tager over.