FREDERICIA

KYSTLIVREDDERE MED OPFORDRING : Pas på børnene i vandet

Af DanmarkC TV - tv@danmarkc.tv

Livredderne med opfordring efter en uge med flere alvorlige redningsaktioner med børn involveret : PAS PÅ BØRNENE

Status for Østerstrand for den seneste uge med kystlivreddere :  76 førstehjælpsaktioner og 15 forebyggende aktioner

 

Hold øje med jeres børn, når de bader. Sådan lyder det fra TrygFonden Kystlivredning, efter at tre børn måtte reddes i land i sidste uge.

De tre børn, der badede på Sandvig Strand og på Ishøj Strand, var kommet for langt ud i vandet, og kunne ikke komme tilbage ved egen hjælp. Det kunne have været endt tragisk, og derfor beder TrygFonden Kystlivredning forældrene om at huske at holde godt øje med børnene, når de bader – og endnu bedre selv at gå i vandet med dem.

– Det sikreste er, at forældrene går i vandet med børnene. Børn kan lynhurtigt blive væltet omkuld af en bølge, eller de kan komme for langt ud til, at de kan bunde eller svømme tilbage til land. Hvis man står ved siden af dem, kan man hurtigt komme dem til undsætning, og man undgår at situationen bliver farlig. Når man bader sammen, får børn og voksne en sjov oplevelse, og de voksne får en god fornemmelse af, hvad børnene kan i vandet, siger Anders Myrhøj, chef for drift og sekretariat i TrygFonden, og fortsætter:

– Det kan ikke siges ofte nok. Børn må aldrig bade uden opsyn af voksne, og selvom forældrene tror, at de holder øje med børnene fra stranden, så ser vi ofte, at mobiltelefonen, avisen eller snak med andre distraherer dem. Ulykken kan ske på få sekunder, og så sent som i sidste uge blev en pige fundet livløs i en badesø i Albertslund efter badning uden opsyn.

Livredderne er ikke børnepassere
Livredderne er en ekstra sikkerhed på strandene, så deres opgave er ikke at være børnepassere, understreger Anders Myrhøj.

– Livredderne er på strandene for at forebygge ulykker og for at kunne træde til, hvis nogen kommer i vanskeligheder i vandet. Forældrene må derfor ikke belave sig på, at de kan lade børnene rende rundt uden opsyn på stranden, fordi de tror, at livredderne holder øje med dem. Det er forældrenes opgave at passe på deres børn på stranden, og så er livredderne en ekstra sikkerhed, hvis der opstår en nødsituation. I år hvor der er virkelig mange badegæster, har livredderne flere gange henvendt sig til forældre for at få dem til at holde øje med børnene, siger Anders Myrhøj.

Han understreger, at de fleste forældre passer godt på deres børn på strandene, men at det kræver fuld opmærksomhed, når man er på badetur med familien.

I uge 28 gennemførte livredderne 9.426 indsatser hvoraf de 4 var aktioner, hvor det vurderes, at personer var i livsfare. Derudover var der 442 almindelige førstehjælpsaktioner, 508 forebyggende aktioner og 8.472 oplysende aktioner.

Aktioner i uge 28, hvor personer var i livsfare:

Sandvig Strand, den 11. juli
Omkring kl. 14.35 spotter livredderne to unge piger i et revlehul til højre for tårnet ca. 25 m ude i vandet. Den ene vifter med armene og råber efter hjælp, mens den anden kæmper for at holde sig oppe. En badegæst tæt på pigerne svømmer over for at assistere, og sender også signaler efter hjælp.

Livredderne padler ud på boardet og kommer hurtig hen til de tre badegæster. De to piger tager fat i boardet, og manden kan selv bunde. Livredderne hjælper pigerne i land. Pigen, som havde kæmpet for at holde sig oppe, var lettere chokeret, og hendes veninde var ligeledes chokeret over episoden og overrasket over, hvor hurtigt det gik fra sjov til fare.

Ishøj Strand, den 11. juli
Kl. 18.40 observerer livredderne en pige på ca. 5 år, der er kommet om på den anden side af en revle og signalerer, at hun har brug for hjælp, da hun hverken kan bunde eller svømme.

Livredderne løber ud til pigen, og da de er halvvejs derude, får en badegæst fat i hende. Livredderne tager over og får pigen ind på land. Pigen er ved bevidsthed, men har slugt en del vand. Livredderne giver pigens familie besked på, at de straks skal ringe efter en ambulance, hvis hun får det dårligt. Pigen havde været ude at bade med en onkel og nogle fætre, som ikke holdte øje med hende.

Ishøj Strand, den 15. juli
Kl. 13.30 sender tre kvinder signal til livredderne. En kvinde er gået i vandet med et stort, oppusteligt badedyr i fralandsvind og er nu drevet ca. 50 m ud. Kvinden råber, at hun ikke kan svømme. En af livredderne svømmer ud til kvinden med et board og når hende, da hun er ca. 100 m ude. Den anden livredder følger efter i båd og når frem til kvinden, da hun er 250 m ude og tager hende op i båden og sejler mod land. En anden kvinde, som havde prøvet at svømme ud for at hjælpe kvinden på den oppustelige flamingo signalerer til livredderne. Hun er kommet så langt ud, er udmattet og kan ikke selv svømme ind i fralandsvinden. Hun blev sejlet i land af livredderen på boardet. Kvinden på badedyret var tidligere på dagen blevet advaret mod badedyr i fralandsvind, men var alligevel gået ud.

Endvidere var livredderne på Kerteminde Strand i aktion, da en pige alarmerede om, at hendes søster var besvimet på stranden ca. 150 m fra livreddertårnet. Pigen blev hentet i ambulance og kørt på hospitalet.

Fakta: App lærer børn om sikkerhed på stranden
”Livredder” er en app, der lærer børn om badesikkerhed og at redde liv. Børnene stiger i level ved fx at redde strandgæsternes liv, give kunstigt åndedræt og hjertemassage samt svare på spørgsmål om badesikkerhed. Det sker fx ved at puste i og trykke på telefonen. Det er TrygFonden der står bag appen, der kan downloades gratis til både Android og iOS.


Fakta: Baderåd nr. 5: Slip ikke børnene af syne
Hold dig tæt ved badende børn, så I kan se og høre hinanden, og du kan nå at gribe ind, hvis det bliver nødvendigt. Selv større børn, der svømmer godt i en svømmehal, kommer nemt i vanskeligheder i mødet med havets strøm og bølger. Hold godt øje med børn og sørg for ikke at blive distraheret.

Fakta:

Syd- og Sønderjylland: 0 livreddende aktioner, 140 førstehjælpsaktioner, 57 forebyggende aktioner, 1.051 oplysende indsatser

  • Lakolk: 0 livreddende aktioner, 20 førstehjælpsaktioner, 15 forebyggende aktioner og 244 oplysende indsatser
  • Østerstrand: 0 livreddende aktioner, 76 førstehjælpsaktioner, 15 forebyggende aktioner og 359 oplysende indsatser
  • Rindby: 0 livreddende aktioner, 1 førstehjælpsaktion, 1 forebyggende aktion og 163 oplysende indsatser
  • Vejers: 0 livreddende aktioner, 2 førstehjælpsaktioner, 6 forebyggende aktioner og 77 oplysende indsatser
  • Henne: 0 livreddende aktioner, 7 førstehjælpsaktioner, 10 forebyggende aktioner og 114 oplysende indsatser
  • Hvidbjerg: 0 livreddende aktioner, 34 førstehjælpsaktioner, 10 forebyggende aktioner og 94 oplysende indsatser