
Kokain flyder ind over grænsen til Danmark

Det meget udbredte stof har aldrig været billigere og med en hidtil uset høj renhed
Kokain bliver mere og mere almindeligt og dermed ret efterspurgt af danskerne. Toldmyndighederne og politiet gør deres for at stoppe den ulovlige import til Danmark, og der beslaglægges stadig.
Kokain er et kraftigt stimulerende stof, der meget misvisende også er blevet kaldt et ”feststof”. Det fik navnet af, at det var populært at bruge til fester, hvor det styrker energien og kan give en oplevelse af at være mere social.
I begyndelsen var kokain også et stof der særligt var for de højere indkomster, da stoffet var temmelig dyrt. Sådan er det ikke længere.
Pris og renhed
Narkomarkedet er præget af udbud og efterspørgsel, og at der ikke mangler udbud, viser priserne. I Berlingske kan man i dag læse, at 1 gram kokain kostede for 20 år siden mellem 1.500 og 2.000 kr., mens et halvt til et helt gram i dag kan købes for 500 kr..
Historisk høj renhed i kokain og en samtidig stor variationsbredde i renheden gør, at det er særlig farligt og uforudsigeligt at bruge stoffet, står der i en rapport fra Sundhedsstyrelsen.
Selv om prisen er faldet, er renheden i stoffet er gennem årene blevet højere. I 2020 var den gennemsnitlige renhed 57 procent, i 2021 var den på 67 procent og i 2022 på 73 procent.
Den høje renhed øger risikoen for en overdosis, og fordi renheden kan varierer rigtig meget på markedet, er det særlig farligt at bruge stoffet, oplyser Sundhedsstyrelsen.
“Det er et uforudsigeligt stofmarked derude, og risikoen for at blive forgiftet eller i værste fald dø af stofferne, er til stede,” siger Kari Grasaasen, chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen.
Et andet meget brugt stof er hash. Her er styrken, som måles i THC der er det aktive stof i hash, gennemgået en tredobling siden 2012, og er nu på 31 procent.
Samfundsproblem
Kokain er et stærkt vanedannende stof. Der er ikke langt fra lejlighedsvis brug til dyb afhængighed. Det fører hurtigt til et misbrug, som igen betyder at arbejde mistes, knust økonomi, ødelagte familier og ophør at det kendte sociale liv.
Narkotika er et problem for hele samfundet. Størst, naturligvis, for de mennesker der udvikler en afhængighed, men også den kriminalitet der følger med. Bander der kæmper om markedet med interne opgør, der ofte medfører skydning, knivstikkeri, afpresning og mord.
Politiet har i 2022 beslaglagt kokain 5.462 gange. Til sammenligning: År 2000: 780, 2010: 1.589 og 2020: 3.841 gange. I de seneste 3 år er beslaget løbet op i 350 kilo.
Kilder: Sundhedsstyrelsen, politi.dk, Berlingske og Avisen Danmark