Kultur

Knud Odde kommer til kulturcentret

Af DanmarkC TV - tv@danmarkc.tv

Fredericia Kunstforening præsenterer, på deres næste udstilling, ingen mindre end kunstneren Knud Odde, som lige just har været aktuel med en stor udstilling på Kunstmuseet Trapholt. Knud Odde er en alsidig billedkunstner, der gennem årene har gjort sig bemærket ikke bare i Danmark – men også adskillige steder i Europa samt New York.

Som kunstner er Knud Odde autodidakt og med en fortid som bassist og komponist i bandet Sort Sol.
I 1982 debuterede han som billedkunstner på Charlottenborgs Efterårsudstilling og knytter sig i kraft af sit ekspressive formsprog til generationen af ’De Unge Vilde’, som han imidlertid aldrig var en del af. Især med sine portrætter fremstår han insisterende, og gådefulde personer præsenteres i Oddes karakteristiske formsprog.

Det er ofte historiske personer som portrætteres, hvor han med ikonisk styrke og næsten tegneserieagtigt udfører sine skildringer, som fastholdes af sorte sensuelle konturer, der afgrænser motiv og de kontrastfulde farver.

Persongalleriet henter Odde fra både litteratur, film og musik, hvor det ofte er betydningsfulde personer som Rainer Maria Rilke, Patti Smith, Marguerite Duras, Per Højholt og Ella Fitzgerald, som under Oddes bearbejdning blotlægges for urovækkende psykologiske dimensioner.

En gentagende figur i Oddes værker er den lang lemmede og radmagre dreng Siggimund Blue, der i en årrække fungerede som maskot for bandet Sort Sol.
Den følsomme og pubertære Siggimund, i en vaklende stadie mellem barn og voksen, kan se som et universelt billede på menneskets skrøbelighed i fysisk og psykisk forstand.

Flertydigheden er et gennemgående element i Knud Oddes skildringer, hvor det modsætningsfyldte er altid til stede: Bag humoren ligger alvoren og bag sandheden løgnene, hvilket medvirker til at fastholde beskueren i analyse og refleksion.

Som billedkunstner er Knud Oddes virke alsidigt, som ud over at male også beskæftiget sig med plakatkunst, litografi og keramik.

Der afholdes fernisering på udstillingen i Kulturenter Kongensgade 111 fredag den 4. marts 2016 kl. 17, hvor alle er velkomne.

Udstillingen kan opleves til og med mandag den 28. marts, hvor der ekstraordinært holdes åbent.

Se yderligere åbningstider på www.fredericiakunstforening.dk