Læserdebat

Karsten Byrgesen: Politikere skaber unødig frygt

Skribent: Karsten Byrgesen, politiker og major. Regionsrådsmedlem Region Syddanmark og byrådsmedlem i Fredericia. Tlf.: 5069 3436. Mail: karsten.byrgesen@fredericia.dk

Politikere skaber unødvendig frygt når de opfordrer danskerne til at købe jodtabletter, medicin, plast dunke og tomat på dåse – til tre døgn. 

Lederen af vores mest vidende nationale institution på området– Center for Samfundssikkerhed ved Forsvarsakademiet – Rasmus Dahlberg (JP 22. juni) siger ”Vi bruger kræfterne forkert, hvis vi begynder at bygge bunkere og købe jodtabletter, for den trussel vi står over for, er ikke en militær invasion eller risikoen for at få en atombombe i hovedet”.

Ingen grund til panik. Af mange grunde og ikke mindst Forsvarsakademiets analyse, er der ingen grund til at skræmme danskerne ved at opfordre os til ligegyldige og dyre indkøb af primitivt ”overlevelsesgrej” der alligevel bare ryger ud til genbrug eller destruktion, når dillen er overstået. De fleste danske husholdninger, sygehuse, hoteller og restauranter har sikker noget på hylderne, der kan kompensere behovet for indtagelse af væske og mad i 72 timer. Noget andet og mere kritisk er opfordringerne til at hamstre medicin. 

Virkeligheden er, at den trussel som vi står midt i og reelt har stået i, i lang tid er den hybride krig, hvor hackere, der typisk arbejder for fjendtlig sindede lande, laver nålestik i vores digitale infrastruktur. Den trussel er reel og derfor er bedste råd, at sikre sine elektroniske date med ”back up filer” og nogle solide ”firewalls” der kan hindre sabotage af virksomheder- og EDB-netværk. Et godt eksempel er hacker angrebet på Mærsk, der gjorde rederiet ude af stand til at vide hvor millioner af containere befandt sig. 

Uden vand. Hvis en udenlandsk sabotør og hacker kan lukke et vandværk, er det fordi ”ejerne” ikke har sikret sig. En internetopkoblet computer på et vandværk skal ikke samtidigt styre vandværkets tekniske funktioner. Der skal være en fysisk adskillelse imellem internettet og den tekniske styring – Det skal slet ikke være muligt – via internettet – at ramme en styringsenhed som en computer. 

Den russiske angrebskrig mod Ukraine kører på sit tredje år med en desperat Putin, der har sat de bedste af sine militære våben ind på at erobre Ukraine. 

Det er mislykkedes for Rusland, der kun er trængt relativt få kilometer ind i Ukraine. 

Rusland mister mere end 30.000 soldater om måneden, der ofres i et kommunistisk forfølgelsesvanvid. Rusland mister hver dag uhyrlige mængder af militært materiel. Det er både til vands, på land og i luften. De enorme tab, dårlig ledelse og korruption har skabt en kritisk Russisk forsyningssituation. 

Putin er ikke på nogen måde i stand til at føre angrebskrig over en bred front mod Vesten. Derfor skal Vesten ikke panikke med etablering af beskyttelsesrum og kopiering af dommedagsfanatikere der tror på at et spejdergasblus, nogle jodtabletter og en plastikdunk med vand gør nogen forskel. 

Vi skal arbejde på at få fred, frem for at vise Putin at vi er så bange for ham, at vi krisemobiliserer civilsamfundet – mod vores egen specialisters råd. 

Rammer for deltagelse i debat:
På DanmarkC TVs sociale medier, ønsker vi borgeren mulighed for en fri og saglig debat. For at sikre en god debat, modererer vi indholdet for at holde en sober tone. Dette praktisere vi, ved at fjerne kommentarer, der efter vurdering er nedladende, chikanerende eller indeholder hadefuld retorik. Hvis disse etiske rammer overtrædes, kan man risikere at blive udelukket fra debatten. Vi oplever at mange benytter den åbne mulighed for at komme til orde - hvis vi overser en kommentar, som du mener overskrider vores rammer for etik, så send os et tip. Hvis du er blevet udelukket fra debatten, for en overskridelse af vores retningslinjer, - og er du uenig heri? Så kan du kontakte Vores redaktion på tv@danmarkc.tv