FREDERICIA

I røg og damp genoplives modstandskampen i Fredericia

Det kommer til at gå vildt for sig, når to 8.-9. klasser fra Fredericia og Varde skal genopleve modstandskampen under anden verdenskrig

Fredag den 31. august får eleverne fra to skoler i Jylland en uforglemmelig og lærerig oplevelse. Deres historieundervisning flyttes til Artillerimuseet i Varde og Bymuseet i Fredericia. Her udspiller sig et rollespil omkring de hændelser, som var hverdag under anden verdenskrig.

Hovedparten af eleverne er opdelt i små modstandsgrupper, der skal sabotere vigtige mål i nazisternes krigsindsats. For at kunne gøre det, skal de løse flere dilemmaer, som civile kunne befinde sig i under anden verdenskrig”, udtaler Rasmus Welling, museumsformidler hos Museerne i Fredericia.

Det hele udspiller sig som et fysisk og virtuelt ”Katten efter musen”, hvor de unge i modstandsgrupperne skal spille mod andre unge, som er Gestapo. Eleverne er blandet, så de spiller sammen med elever fra andre skoler. Al kommunikation i grupperne foregår via internettet.

”Det kan f.eks. være Gestapo, som vil forsøge at forhindre, at det lykkes modstandsbevægelsen at sprænge Tøjhuset i Fredericia helt eller delvist i luften. Tøjhuset udgøres i denne sammenhæng af en trækasse, så Fru Jensen skal ikke være nervøs” , siger Rasmus Welling.

Sabotagespillet gennemføres første gang fredag den 31. august klokken 9 til 13 med klasser fra Kirstinebjergskolen, afd. Havepladsvej (Fredericia) og Sct. Jacobi Skole (Varde).Målet med spillet er at give eleverne et indblik i modstandskampen under anden verdenskrig og prøve kræfter med en anderledes måde at lære på.

Fakta

– I projektet deltager Museerne i Fredericia, Vardemuseerne og Skanderborg Museum

– Sabotagespillet er udviklet i et samarbejdet mellem de tremuseer, Edulution Games og MMEx, som er museernes videnscenter for digital formidling

– Spillet er opstået på baggrunden af udviklingsprojektet Time Entwined, som MMEx gennemførte i 2015 og 2016med fokus på at skabe læring for skoler på museer – på tværs af geografien.

– Selve spillet spilles via internettet men i høj grad også via papkort og interaktion på Bymuseet i Fredericia og Artillerimuseet i Varde. Elevernes mål er at samle point, som modstandsgruppe eller Gestapo.