Læserdebat

Hvorfor ikke snakke om korruption?

Læserdebat af: Ecaterina Pedersen, bestyrelsesmedlem for Alternativet Fredericia

Jeg har på fornemmelse, at der er en slags tabu i vores lille fredericianske fællesskab om at snakke om korruption. Det ser ud til at den eneste sammenhæng, hvor dette ord kan anvendes ifølge nogle socialdemokrater og endda en journalist fra Dagbladet, er det juridiske, når en korruptionshandling bevises i retten, og derfor er egnet til straf i henhold til loven. Hvis nogen vover så meget at åbne munden, og stave ordet korruption, straks bliver vedkommende bedt om at fremlægge beviser. Beviser for hvad, mere præcist? Hvad er der til at ”bevise”, når der handler om kritisk tænkning og kritiske spørgsmålsstillinger, der kommer til udtryk i et eller anden form for debat?

Jeg vil gerne tale om korruption i anden forstand end den juridiske, det er ikke min kompetence eller hensigt at beskylde nogen som helst for korruption. Jeg reflekterer. Jeg stiller spørgsmål, og dette er absolut legitimt, uden at nogen kaster sin absurde ”kan du bevise det” om min hals. Jeg vil tale om korruption og etik. Overalt i verden, mere præcist i veletablerede demokratiske lande, forventer folk at politikere besidder højere moralske og etiske standarder, mere ansvarsfølelse og mindre (gerne ingen) opportunistiske handlinger og adfærd. Politikere er folkevalgte, dermed har folk betroet dem deres myndighed. Ansvarlighed er derfor en absolut legitim forventning at have. Skulle denne ansvarlighed kun være af juridisk karakter i tilfælde af korruptionshandlinger eller findes der en anden form for ansvarlighed – etisk ansvarlighed (forstået som et system af værdier, redskaber, relationer etc.)? Hvis svaret er ja, kunne denne etiske ansvarlighed være med til at forhindre og bekæmpe korruption?

Mange politiske institutioner og virksomheder har taget i brug forskellige former for strukturelle tilgange til forebyggelse og bekæmpelse af korruption, for eksempel bindende regler, whistleblowers osv. Alt dette er vigtigt, og alligevel ser det ud til, at korruptionshandlinger stadig finder sted på mange niveauer. Hvorfor er det ikke tilstrækkeligt med bindende strukturelle tiltag? Mangles der måske etisk ansvarlighed? Jeg formoder, at vi alle kan være enige om, at etisk ansvarlighed ikke kun er ønskeligt, men også nødvendigt i forbindelse med korruption. Spørgsmålet er, hvordan skulle det fremmes og opretholdes?

Der opstår imidlertid et kritisk spørgsmål, når man bevæge sig ind på det etiske, og det er, hvordan kan man kvantificere og kontrollere, om enkelte personer besidder denne form for etisk dømmekraft? Det hører nemlig til det subjektive område. Selvom der skabes det mest omfattende etiske strukturelle værdisystem og arbejdsramme (i form af regler og normer) i en lokal administration, for eksempel, jeg har svært ved at se, hvordan dette system kan tvinge nogen til at respektere og følge det, medmindre éns individuelle dømmekraft får vedkommende til at gøre det! Hvis loven skal respekteres, skal der være nogen, der ønsker at respektere den. Det samme princip gælder her, når vi snakker om at respektere og følge en udstukket normativ etisk arbejdsramme.

Vi taler her om enkeltpersoner, som hvert og én skal udvikle egne stærke kvaliteter med hensyn til etiske kerneværdier, og anvende dem i deres daglige arbejde. Vi taler om politikere, der kommer ind i den lokale administration med et stærkt demokratisk ideal. Sådanne politikere er meget sandsynligt personer, der også har integritet generelt og etisk ansvarlighedsfølelse i særdeleshed, hvilket vil resultere i, at når det er nødvendigt, vil de tage ansvar i forbindelse med deres valg af handlinger og adfærd, selv når situationen er grim og presserende.

Strukturelle tilgange kan og skal suppleres med strategier og tiltag, der fokuserer på moralsk udvikling med hensyn til at sikre et etisk arbejdsmiljø og et etisk politisk kultur. Så kan vi stille os spørgsmålet: har vi nogle problemer med vores lokale politiske kultur, der kunne gøres anderledes eller bedre?

Regelsæt for debatindlæg på DanmarkC TV
Formålet med debatsektionen på DanmarkC TV's hjemmeside er at fremme en åben, informativ og respektfuld dialog om emner af offentlig interesse. Vi opfordrer til, at du deltager aktivt og bidrager til debatten. For at sikre et godt debatklima for alle, bedes du overholde følgende retningslinjer:

1. Formål og Indhold:

  • Debat og argumentation: Debatindlæg skal have karakter af et velargumenteret indlæg, der belyser et emne fra en specifik vinkel.
  • Fokus på sagen: Hold fokus på emnet. Personangreb, beskyldninger eller irrelevante sidespor vil ikke blive publiceret.
  • Fakta og kilder: Underbyg dine påstande med fakta og, om muligt, kilder. Det er dog ikke et krav at henvise til konkrete kilder i selve indlægget.
  • Sprogbrug: Benyt et sagligt og respektfuldt sprog. Undgå bandeord, skældsord og stødende sprogbrug.
  • Ingen reklame: Indlæg må ikke indeholde kommercielle budskaber, reklame eller propaganda.


2. Format og Omfang:

  • Længde: Et debatindlæg må maksimalt fylde 2.500 tegn inkl. mellemrum. Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte indlæg, der overskrider denne grænse, eller at afvise dem.
  • Overskrift: Indlægget skal have en fængende og præcis overskrift, der afspejler indholdet.
  • Indsendelse: Indlæg sendes via den angivne formular på hjemmesiden eller til tv@danmarkc.tv


3. Publicering og Redaktionel Praksis:

  • Redaktionens ret: DanmarkC TV forbeholder sig ret til at redigere, afvise eller fjerne indlæg, der ikke overholder disse retningslinjer, eller som vurderes at være i strid med god presseskik. Dette inkluderer også indlæg, der er spam, vildledende eller på anden måde upassende.
  • Ansvar: Skribenten er ansvarlig for indholdet af sit indlæg. Det er vigtigt at have opbakning til de fakta, der fremlægges, selvom redaktionen bestræber sig på at fange eventuelle fejl.
  • Identifikation: Alle debatindlæg skal forsynes med fuldt navn på skribenten. Anonyme indlæg vil ikke blive publiceret.
  • Svartid: Vi bestræber os på at gennemgå indsendte indlæg hurtigst muligt, men der kan forekomme ventetid.


4.Kommentarer til debatindlæg:

  • Kommentarfeltet under debatindlæg er til for at skabe yderligere debat og dialog. De samme regler for saglighed og respekt gælder for kommentarer.
  • DanmarkC TV modererer kommentarer, og upassende kommentarer vil blive fjernet.
  • Vi ser frem til at modtage dine bidrag og en levende debat hos DanmarkC TV!
  • Har du spørgsmål til retningslinjerne, er du velkommen til at kontakte os på tv@danmarkc.tv