Kultur

Hver tredje dansker har prøvet at få forstyrret eller ligefrem ødelagt en koncert af ‘mobilen’

Af Steen Knudsen - stkn@danmarkc.tv

»Kan vi ikke leve uden telefonen i en eneste forbandet time?« spurgte Yannick Nézet-Séguin ud til et flovt publikum – skriver JP.dk

Det skete ved en koncert i Philadelphia, hvor dirigent Yannick Nézet-Séguin oplevede, at telefoner ringede under koncerten.

Mobiltelefonerne er alle vegne
I biografen Panorama i Fredericia er der flere opfordringer til, at sætte telefonen på lydløs. Så snurrer den bare i lommen, og ofte tages den frem for at se hvorfor.

I Folketinget ser vi politikerne sidde med den i hånden, og tage billeder af hinanden, og noget der ligner opdateringer og chat.

Forbud flere steder
“Du går heller ikke i biografen og ser en film gennem din telefon”, lyder argumentet for, at Edinburgh-festivalen FLY Open Air, forbyder mobiltelefoner.
Og forbuddet skal tages alvorligt: “De, som besøgte den elektroniske festival, og som gør det i fremtiden, bliver bedt om at låse deres telefoner i specielle sikkerhedsetuier ved indgangen til festivalens Boiler Room-scene, og der skal de ligge, indtil man forlader scenen.” – skriver GAFFA – Alt om musik.

JP.dk har lavet en opgørelse over kunstnere der ikke vil have mobiltelefoner, til deres koncerter. “Da Bob Dylan senest spillede i Royal Arena, blev publikum bedt om at efterlade telefonen ved indgangen. Jack White, John Mayer, Madonna, Beyonce og Adele har indført lignende forbud, fordi de er frustrerede over, at nogle koncertgængere forstyrrer koncerterne for andre publikummer.”

Der er lavet undersøgelser
”Vores undersøgelse viser, at flere end hver tredje dansker har prøvet at få forstyrret eller ligefrem ødelagt en koncert- eller biografoplevelse, fordi andre publikummer har haft for travlt med deres mobiltelefoner”, siger Mette Honoré, kommunikationsdirektør hos Telia, der har undersøgt problemets omfang.

“Okay at tage billeder og opdatere Facebook under koncerten,” skriver MOBIL.nu. Mere end 7 ud af 10 danskere er ”enige” eller ”delvist enige” i, at man gerne må tage billeder af sig selv, sine venner og showet under en koncert. Der er også opbakning fra over halvdelen af danskerne til, at man må sende sms’er, opdatere sociale medier og optage korte videosekvenser.

En skribent på Reddit.com, Katara_1, skrev allerede for et år siden om en koncertoplevelse i DR Koncerthus: “Men OH MY GOOOOOOOD — hvad sker der for de der telefoner?? Kæmpe blitzer! Videooptagelser! Billeder! Smartwatches! Lysende skærme! Alle vegne!.. og jeg ved ikke hvad.”

Hvad mener du? Har du oplevelser – gode eller dårlige?
Du er velkommen til at fortælle om dem ved at sende en mail til stkn@danmarkc.tv
Så vil DanmarkC TV gerne læse om det og lave en artikel om det. Vi skal naturligvis vide hvem du er, men vil behandle din fortælling anonymt hvis du skriver det i mailen.