Læserdebat

Hvad er et godt hjem for ældre?

Af Kirsten Hassing, næstformand Senior- og Socialudvalget, Det Konservative Folkeparti

En vigtig del af den politiske opgave er at bidrage til, at de ældre der bor på plejehjem og borgere, der bor i botilbud har et godt hjem. De seneste år har der da også været fokus på at skabe ”hjemlighed” på plejehjemmene i Fredericia, netop for at skabe gode fysiske rammer for de ældre.

Men én ting er de fysiske rammer, der skaber gode hjem. Én anden ting er, at hjælpen til borgerne skal tilrettelægges, så den også bidrager til et godt hjem, og nok allervigtigst er, at borgerne selv er med til at bestemme, hvad der er et godt hjem.

Senior- og Socialudvalget har på det seneste udvalgsmøde drøftet hvad der er ”det gode hjem” for ældre der bor på plejehjem og borgere i botilbud i Fredericia. En svær opgave, da det i virkeligheden er meget individuelt, og der er rigtig mange forskellige opfattelser af, hvad et godt hjem er. Men desto vigtigere er det, at de ældre og borgerne, der bor i kommunale botilbud har frihed til selv at bestemme, hvad det gode hjem er for dem.

Hvad der er et godt hjem skal ikke defineres i kataloger eller sættes i kasser af hverken politikere eller faglige eksperter.

Det er og bliver de ældre og borgere, der bor i et kommunalt tilbud der, måske sammen med deres pårørende, er de nærmeste til at fortælle, hvad der er et godt hjem for dem.

Når der i TVsyd den 23. april fortælles om Plejecenteret Hedelunden i Esbjerg, der har indrettet et brunt værtshus for beboerne, hvor de har mulighed for at få øl én gang om ugen, så er det netop et eksempel på, hvad det gode hjem er for dem, hvor både beboere og ansatte er begejstrede, og som er tilpasset borgernes egne behov og ønsker.

Når vi bygger nye boliger, indretter boliger og tilrettelægger hjælpen til de ældre, skal vi sørge for, at de ældre har stor indflydelse på, hvad der er med til at skabe et godt hjem. Ikke bare de fysiske rammer, men også kvaliteten og fleksibiliteten i den hjælp der gives til de ældre.

Det gode hjem kræver et stort fokus på både handicapvenlige boliger, aktivitetsmuligheder for de ældre, madkvalitet, service, fleksibilitet i forhold til hjælpen, let tilgængelighed i forhold til hjælpemidler og hurtig tilpasning til ændringer i den enkelte ældres behov.

Samtidig skal vi give medarbejderne plads og frihed til at tilrettelægge hjælpen, så den også bidrager til at skabe det gode hjem. Og vi skal også være opmærksomme på, at opfattelsen af ”det gode hjem” kan ændre sig over tid. Hvad det gode hjem er den nuværende generation af ældre, er nok ikke det samme for de kommende generationer.

Hvad det gode hjem er, kan vi som politikere skabe rammerne for, men det helt afgørende bør være, at vi forholder os til, hvad de ældre selv definerer som et godt hjem.

Regelsæt for debatindlæg på DanmarkC TV
Formålet med debatsektionen på DanmarkC TV's hjemmeside er at fremme en åben, informativ og respektfuld dialog om emner af offentlig interesse. Vi opfordrer til, at du deltager aktivt og bidrager til debatten. For at sikre et godt debatklima for alle, bedes du overholde følgende retningslinjer:

1. Formål og Indhold:

  • Debat og argumentation: Debatindlæg skal have karakter af et velargumenteret indlæg, der belyser et emne fra en specifik vinkel.
  • Fokus på sagen: Hold fokus på emnet. Personangreb, beskyldninger eller irrelevante sidespor vil ikke blive publiceret.
  • Fakta og kilder: Underbyg dine påstande med fakta og, om muligt, kilder. Det er dog ikke et krav at henvise til konkrete kilder i selve indlægget.
  • Sprogbrug: Benyt et sagligt og respektfuldt sprog. Undgå bandeord, skældsord og stødende sprogbrug.
  • Ingen reklame: Indlæg må ikke indeholde kommercielle budskaber, reklame eller propaganda.


2. Format og Omfang:

  • Længde: Et debatindlæg må maksimalt fylde 2.500 tegn inkl. mellemrum. Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte indlæg, der overskrider denne grænse, eller at afvise dem.
  • Overskrift: Indlægget skal have en fængende og præcis overskrift, der afspejler indholdet.
  • Indsendelse: Indlæg sendes via den angivne formular på hjemmesiden eller til tv@danmarkc.tv


3. Publicering og Redaktionel Praksis:

  • Redaktionens ret: DanmarkC TV forbeholder sig ret til at redigere, afvise eller fjerne indlæg, der ikke overholder disse retningslinjer, eller som vurderes at være i strid med god presseskik. Dette inkluderer også indlæg, der er spam, vildledende eller på anden måde upassende.
  • Ansvar: Skribenten er ansvarlig for indholdet af sit indlæg. Det er vigtigt at have opbakning til de fakta, der fremlægges, selvom redaktionen bestræber sig på at fange eventuelle fejl.
  • Identifikation: Alle debatindlæg skal forsynes med fuldt navn på skribenten. Anonyme indlæg vil ikke blive publiceret.
  • Svartid: Vi bestræber os på at gennemgå indsendte indlæg hurtigst muligt, men der kan forekomme ventetid.


4.Kommentarer til debatindlæg:

  • Kommentarfeltet under debatindlæg er til for at skabe yderligere debat og dialog. De samme regler for saglighed og respekt gælder for kommentarer.
  • DanmarkC TV modererer kommentarer, og upassende kommentarer vil blive fjernet.
  • Vi ser frem til at modtage dine bidrag og en levende debat hos DanmarkC TV!
  • Har du spørgsmål til retningslinjerne, er du velkommen til at kontakte os på tv@danmarkc.tv