Home FREDERICIA HUSK BESKYTTELSESBRILLER : TAG SNAKKEN MED KRUDTUGLERNE INDEN NYTÅR
HUSK BESKYTTELSESBRILLER : TAG SNAKKEN MED KRUDTUGLERNE INDEN NYTÅR

HUSK BESKYTTELSESBRILLER : TAG SNAKKEN MED KRUDTUGLERNE INDEN NYTÅR

0

FYRVÆRKERI/ULYKKER: Hvert nytår får skadestuerne besøg af mange børn, der er kommet galt afsted med fyrværkeri. Og mange af skaderne skyldes manglende beskyttelsesbriller. Opfordringen fra GF Forsikring til de forældre i Trekantområdet er derfor, at de skal tage en snak med børnene om fyrværkeri, inden nytårsforberedelserne for alvor går i gang.

De fleste forbinder nytårsaften med lækker mad, champagne, serpentiner og 90-års fødselsdag. Men ungerne glæder sig nok mest til at skulle kaste med knaldperler, sende raketter til vejrs og høre hvor højt, heksehylene lyder.

Under nytårsforberedelserne kan mange forældre imidlertid glemme at vejlede deres børn tilstrækkeligt om, hvad de skal være særligt opmærksomme på, inden de tænder lunten. Den manglede snak om nytårskrudtet kan være en af årsagerne til, at mange børn i Trekantområdet ender på skadestuen hvert nytår, mener GF Forsikring.

– Det er vigtigt at tage snakken om, hvordan børnene skal opføre sig, når de skyder fyrværkeri af. Børnene kommer ikke nødvendigvis selv i tanke om, at de skal have beskyttelsesbriller på og holde sikkerhedsafstanden, når lunten først er tændt. Juledagene er derfor det helt ideelle tidspunkt, hvor man har tid og ro til at snakke om håndtering af fyrværkeri på en god måde, siger Pia Golsche Knappe fra GF Trekant området. Hun minder samtidig om, at man må bruge fyrværkeri fra 27. december.

 

Halvdelen glemmer brillerne

I følge tal fra Ulykkes Analyse Gruppen ved Odense Universitetshospital havde landets skadestuer sidste nytår besøg af 65 børn i alderen 0-14 år med fyrværkeriskader. Fyrværkeriskader blandt børn udgør derved en fjerdedel af skaderne i nytårsdøgnet, hvor der i alt blev rapporteret 254 fyrværkeriskader. Skadetallene fra Ulykkes Analyse Gruppen viser samtidig en kedelig tendens blandt børnene, for i hele 47,5 procent af tilfældene havde børnene ikke beskyttelsesbriller på, da skaden skete. Det er ifølge GF Forsikring en bekymrende tendens.

– Øjne og hænder er nogle af de mest udsatte steder på kroppen, når det kommer til fyrværkeriskader. At næsten halvdelen af børnene, som ender på skadestuen, ikke har haft beskyttelsesbriller på er derfor ret forudroligende. Det er forældrenes vigtigste ansvar at sørge for, at deres barn er sikre, når de er ude at skyde fyrværkeri af, og det indebærer bl.a. sikkerhedsbriller, siger Pia Golsche Knappe.

 Ulykkesforsikringen dækker – måske

Udover at sikkerhedsrådene mindsker risikoen for, at du og dine børn kommer til skade, så kan det ifølge GF Forsikring også have konsekvenser for, om forsikringen dækker, hvis du kommer til skade. Er du fx påvirket af alkohol, når du fyrer fyrværkeri af, eller går du tilbage til en fuser, kaster fyrværkeri eller opbevarer fyrværkeriet i lommen, så kan det have konsekvenser for om ulykkes- og ansvarsforsikringen dækker skaderne.


De fem sikkerhedsråd om fyrværkeri

  • Brug altid beskyttelsesbriller
  • Brug kun godkendt og aldrig hjemmelavet eller ulovligt fyrværkeri
  • Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden
  • Hold sikkerhedsafstanden og læn dig ikke ind over fyrværkeriet
  • Gå aldrig tilbage til en fuser.

Kilde: www.fyrvaerkeri.dk