FREDERICIA

Hurtigste salg af ejerlejligheder i femten år

Af DanmarkC TV - tv@danmarkc.tv

Salgstiden på ejerlejligheder er historisk lav, fordi efterspørgslen på boliger i de største byer overstiger udbuddet. Der er behov for en langsigtet plan, der sikrer flere boliger i fremtiden, vurderer Nybolig. 

61 dage tager det i gennemsnit at sælge en ejerlejlighed lige nu. Det er det laveste niveau siden 2004, hvor den gennemsnitlige salgstid lå på 92 dage. Det viser en gennemgang af Finans Danmarks og Boligsidens boligmarkedsstatistik, som ejendomsmæglerkæden Nybolig har foretaget.

I perioden 2004-2021 har salgstiderne ikke været så lave, som de er nu, og det er ifølge Nybolig en tydelig indikation på, at efterspørgslen på ejerlejligheder er historisk høj. 

-Det lave salgstider, vi ser nu, og som faktisk er lavere, end de var op til finanskrisen, skyldes en kombination af lavt udbud og det faktum, at der ikke er bygget boliger nok i de store byer i forhold til, hvor mange der ønsker at bo der. Konsekvensen bliver, som vi har set, at priserne stiger, siger Peter J. Mattsen, der er administrerende direktør i Nybolig. 

Han mener, at den mest effektive måde at sætte tempoet ned på boligmarkedet, er at øge udbuddet ved at bygge flere lejligheder.

-Vi har set og vil fortsat se en stigning i befolkningstallet de næste årtier, hvor især de store byer vil opleve øget efterspørgsel på boliger, og selv der fra politisk hold har været gode intentioner i forhold til at udvide boligmassen, er det altså ikke lykkedes at bygge nok boliger til alle de, der ønsker at bo i byen, siger Peter J. Mattsen. 

Ejerformen for de nye boliger er ikke afgørende. Det handler om at lægge en langsigtet plan, der tager højde for den måde, vi indretter samfundet på, mener han.

-Vi har de sidste par årtier øget antallet af studerende i en grad, som gør, at det er meget vanskeligt at finde en bolig til en lav husleje i universitetsbyerne. Og det lægger et stort tryk på ejerlejlighederne, hvor vi har set en stigning i antallet af forældrekøb. Her burde man i højere grad sikre, at de unge mennesker havde adgang til billige, midlertidige boliger, som de kunne bo i under deres studier, siger Peter J. Mattsen.