SAMFUND

Hurtige blodprøver sender folk hjem fra sygehuset

Af DanmarkC TV - tv@danmarkc.tv

En ny morgenrutine på Hjertesygdomme på Sygehus Lillebælt gør, at patienter kan komme hurtigere hjem, mens andre helt sparer et besøg på sygehuset.

(Kilde Sygehuslillebælt, Mikkel Dybtved-Ntarampa Andersen & Charlotte Dahl)

Uden at løbe stærkere er det lykkes for personalet på Hjertesygdomme i Kolding i samarbejde med sygehusets bioanalytikere at lave et system, hvor indlagte patienter kan blive udskrevet hurtigere og få sat behandling hurtigere i gang, mens patienter med atrieflimmer sparer et besøg på sygehuset.

Jørgen Andersen har lige fået at vide, at han gerne må tage hjem fra sygehuset

Kedelig ventetid
Det hele er et spørgsmål om at få taget blodprøver hos udvalgte patienter hurtigere end tidligere samt generelt komme hurtigere gennem morgenblodprøverunden. For det er blandt andet ud fra patienternes blodværdier, lægerne kan vurdere, hvad der skal ske med patienten. Hvis lægerne kan have størstedelen af blodprøvesvarene klar til stuegang klokken 9, kan de give besked om udskrivning eller ny behandling allerede fra morgenstunden.

– Ventetid er noget af det værste ved at være på sygehuset, så jeg er rigtig glad for, at de har arbejdet med hurtigere blodprøvetagning, forklarer Jørgen Pedersen. Han er patient og venter på at blive udskrevet efter fire dage på sygehuset.

Patienten ved, at blodprøven skal tages
En af de vigtigste faktorer for at få taget blodprøverne tidligt er, at patienterne er klar over, at de skal have taget en blodprøve mellem klokken 7 og klokken 8. Derfor skal de helst ikke gå til morgenmad eller i et langt bad, inden blodprøverne er taget.

– Tidligere brugte vi en masse tid på at gå rundt og lede efter de enkelte patienter, men nu er patienterne forberedte og venter på os. Det gør, at vi har styr på dem, og det sparer tid, siger Jane Brøchner Volstrup, der er afdelingsbioanalytiker i Laboratoriet på Kolding Sygehus.

En optælling i antallet af skridt hos bioanalytikerne viser, at de nu skal gå 39 skridt pr. patient på Hjertesygsomme frem for 64 skridt før pr. blodprøvebestilling. Det er en reduktion på 40 procent, og det er mange skridt i løbet af en hel arbejdsdag.

Jørgen Pedersen er klar til at blive udskrevet. Han er rigtig glade for de tidlige blodprøver. Han har det helt fint med at skal blive på stuen, indtil blodprøverne er taget, og han føler ikke, at det er besværligt at skulle vente på bioanalytikerne.

Udover den mundtlige besked om, at patienterne skal vente på bioanalytikeren inden morgenmaden, har personalet også hængt plakater op på stuerne. Her kan patienterne let se, hvordan døgnrytmen i afdelingen er.

Vigtig prioritering
Et andet ben i successen er, at det i modsætning til tidligere nu er natsygeplejerskerne frem for bioanalytikerne, der prioriterer rækkefælgen af blodprøvetagningen i afdelingen. Sygeplejerskerne kender patienterne og ved, hvem der måske skal hjem eller i ny behandling.

– Vi har kigget meget på arbejdsgangen i afdelingen, og rækkefølgen af blodprøvetagning har meget at sige, forklarer afdelingssygeplejerske på Hjertesygdomme Lotte Marker Christensen.

Bioanalytiker Eva Holbæk Pedersen sender blodprøver fra en af Kolding Sygehus’ sengeafdelinger til Laboratoriet, der ligger flere hundrede meter væk. Med lufttryk suser blodprøverne fra sengeafdeling til laboratorium på ganske kort tid.

Hurtig hjem og sparet indlæggelse
For patienterne er det en stor fordel, at de kan komme hjem hurtigere, for det kan godt give problemer, hvis en udskrivelse først kommer op ad dagen.

– Når ældre svækkede borgere skal hjem, skal hjemmeplejen varsles, og hvis det sker for sent, bliver patienten nødt til at få en ekstra nat på sygehuset, hvilket er unødvendigt, og det tager en plads fra en anden, siger Lotter Marker Christensen.

Udover at optage en plads tager udskrivningsklare patienter også tid fra personalet, og den tid vil i mange tilfælde være givet bedre til de mere syge patienter.

De nye morgenrutiner forbedrer også hverdagen for de godt 150 årlige patienter, der på grund af atrieflimmer skal have et stød for at regulere hjerterytmen. Tidligere skulle de komme to dage i træk, men nu kan de nøjes med at møde op en enkelt dag. De begynder med en tidlig blodprøve klokken 7.30 og får et blodprøvesvar inden klokken 9, hvilket er afgørende for, at Bedøvelse og Intensiv kan gøre klar til selve behandlingen.

Den nye organisering har også andre afledte effekter. Således kan lægerne gå stuegang på alle patienter på en gang, hvilket minimerer risikoen for fejl, og bioanalytikerne kan komme videre med deres blodprøverunder på resten af sygehuset.

 

Der er flere hundrede meter fra de forskellige afdelinger til laboratoriet, hvor blodprøverne bliver analyseret. Derfor bruger Kolding Sygehus et specielt rørpostsystem, hvor blodprøverne ved hjælp af trykluft skydes fra afdeling til laboratorie frem for at blive kørt hele vejen af en bioanalytiker. Det gør, at blodprøverne kan sendes fra afdelingerne enkeltvis frem for tidligere, hvor en bioanalytiker typisk tog blodprøver på hele afdelingen, inden hele sendingen kom til laboratoriet. Det gør at blodprøver løbende analyseres, og svar kommer løbende, da prøverne analyseres i den rækkefølge, de bliver sendt i.