Kort Nyt

Hop op på cyklen og tag din kollega med på farten!

Så er det nu, at virksomheder kan tilmelde sig den store cykelkampagne VI CYKLER TIL ARBEJDE. Traditionen tro bakker Fredericia Kommune op om kampagnen, der sætter fokus på en sund og klimavenlig livsstil 

Så er det nu, at du skal hoppe op på cyklen og tage din kollega med på farten. Årets store cykelkampagne Vi cykler til arbejde skydes i gang fra 1.-31. maj, og der er både benzinpenge, sygedage og CO2 at spare og flere præmier på højkant. 

Formand for Klima-, Energi- og Miljøudvalget, Tommy Rachlitz Nielsen håber, at mange virksomheder vil skynde sig at melde sig til her i det første år efter coronanedlukningen.

”Fredericia Kommune bakker igen op om cykelkampagnen og udlodder lokale præmier til de hold, som cykler mest. Ud over at få frisk luft og pulsen op, så gør vi også en stor forskel for klimaet. Hver gang vi lader bilen stå og tager cyklen på arbejde, sparer vi ca. fire kg CO2 pr. km., så kampagnen understøtter også de ambitiøse klimamål, som Fredericia som DK2020 kommune har sat. Alle gode handlinger i hverdagen tæller,” siger Tommy Rachlitz Nielsen.  

Det skal være sjovt at deltage i VI CYKLER TIL ARBEJDE, men det er ikke kun for sjov. Når man cykler en km i stedet for at køre i bil, sparer man samfundet otte kroner. Besparelsen skyldes, at sundhedseffekterne er store ved at cykle i stedet for at tage bilen. Og der er samtidig mange penge at spare. Med de høje benzinpriser sparer man ca. 500 kroner, hvis man har ti km til arbejde og cykler begge veje. Sidst men ikke mindst er man med til at udlede mindre CO2 ved at tage cyklen i stedet for bilen.

Man tilmelder sig i hold på 2-16 kollegaer på www.vcta.dk. Jo flere dage holdet cykler i maj, desto flere lodder får holdet til den afsluttende lodtrækning om årets hovedpræmie: En elcykel til alle på vinderholdet. Alle virksomheder tilbydes desuden en afsluttende oversigt over de opnåede sundheds- og klima-effekter af medarbejdernes cykelindsats.

Cykelkampagne går i gult

I år starter Tour De France i Danmark for første gang. Det smitter af på årets Vi Cykler Til Arbejde-kampagne fra Cyklistforbundet, der ’går i gult’.

Cyklistforbundet samarbejder nemlig med arrangørerne af Tour de France og har fået lov at bruge mange af kendetegnene fra cykelløbet i Vi Cykler Til Arbejde.

”Danmark har en af verdens bedste cykelryttere i Jonas Vingegaard, men vi har også nogle andre cykelhelte. Dem, der cykler til arbejde hver dag. I år kan alle komme i den gule førertrøje eller blive konger af den lokale djævlebakke. Vi glæder os rigtig meget over, at vi har fået lov til at lege med de kendte symboler fra Tour De France i vores cykelkampagne og varme op til den historiske begivenhed, det er, at Tour de France starter i Danmark. Det skruer motivationen et ekstra hak op,” siger Cyklistforbundets direktør, Klaus Bondam.

Det er i år 25. gang, Vi Cykler Til Arbejde, kører i hele landet.

Fakta:

  • Kører 1.-31. maj – tilmelding på www.vcta.dk
  • Man tilmelder sig i hold på 2-16 kollegaer og dyster om flest dage på cyklen
  • Man kan vinde både forskellige særpræmier og årets hovedpræmie: En Gazelle-elcykel til hver deltager på vinderholdet
  • Med kampagnen følger et idékatalog til virksomhederne med ideer til lokale konkurrencer, events og aktiviteter, så man som arbejdsplads får mest ud af at være med
  • Alle virksomheder tilbydes en afsluttende oversigt over de opnåede effekter af medarbejdernes cykelindsats målt på bl.a. sparede sygedage og sparet CO2
  • I år kan deltagerne for første gang også registrere deres fritidscykling

Så sundt er det at cykle

  • Folk, der cykler regelmæssigt, har mindre risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdomme. Bare få timers aktiv transport om ugen i form af gang og cykling har dokumenteret effekt på din sundhed (Forskningsenheden Active Living, Syddansk Universitet)
  • Hvis danskere på årsbasis cykler 10% mere end i dag, vil antallet af sygedage falde med 267.000 (Dansk Industri, 2018)
  • Hver gang en dansker cykler 1 km, sparer samfundet 8 kroner, fordi der er store sundhedseffekter ved cykling (Transportministeriet, 2020)