Kultur

Hør om kirkegårdene i Paris – et populært turistmål

Tirsdag d. 24. april kl. 19 vil journalist, forfatter og foredragsholder, Aase Nørrung, fortælle om kirkegårdene i Paris. De senere år er de parisiske kirkegårde blev til nye fristeder for befolkningen, og også turisterne har fået øjnene op for muligheden for at tage en pause fra byens larm og jag – på en kirkegård. Det er Alliance Française i Fredericia, der arrangerer foredraget, og det foregår på dansk.

Mange danskere har sikkert bemærket de franske kirkegårde, når de har besøgt landet. Ofte er det en oplevelse af lidt kedelige beton og granitsætninger, og der er ikke meget grønt. Men – ser man nærmere efter, er det ikke så slemt – og slet ikke i Paris. Det viser Aase Nørrung os på en anderledes Paris-rundtur.

DIGITAL CAMERA

Kirkegårdene i Paris gemmer på mange historier om kendte og historiske personer, der har sat sit præg på Frankrig – både politisk og kulturelt. Men de helt almindelige mennesker, der ligger bag sarkofager, kapeller, skulpturer osv. på kirkegårdene, gemmer mange gange også på en historie, der kan være interessant.

Enkelte kendte danskere er begravet i Paris, f.eks. P.A. Heiberg, der blev landsforvist af den danske konge i 1800 for sin kritik af enevælden. Også Malthe Conrad Bruun, som senere blev kendt under navnet Malte-Brun er begravet i Paris. Han var en respekteret og vidt berømt geograf.

Som Aase fortæller, er kirkegårdene lige så levende som den omkringliggende storby – og de hårdtprøvede parisere valfarter til disse nye fristeder, der også fortæller om udviklingen af Paris som by.

Aase Nørrung og hendes mand er vilde med Paris og besøger metropolen mindst to gange om året. Af samme grund har Aase et meget stort kendskab til byen, og hun er god til at fortælle – ofte om de steder, turister normalt ikke kommer.

Foredraget vil være ledsaget af billeder, og alle er velkomne til foredraget om ”Kirkegårdene i Paris” tirsdag d. 24. april kl. 19 – i Lokalhistorisk Arkiv, Frederik d. III.s Vej 6 i Fredericia.

Der er entré – medlemmer 60 kr./ikke medlemmer 100 kr.