FREDERICIA

Hjælp med at stoppe tricktyveri og bedrageri mod ældre: Sydøstjyllands Politi opfordrer til at tale med vores ældre

Af Steen Knudsen - stkn@danmarkc.tv

Sydøstjyllands Politi beder borgerne om, at tale med ældre familiemedlemmer og bekendte om tricktyveri og bedrageri for, at sætte en stopper for den udbredte kriminalitet.

Over hele landet bliver ældre borgere udsat for trick-tyverier. Sydøstjyllands Politi beder om hjælp til at få det nedrige uvæsen stoppet.
Rigtig mange af vores ældre medborgere har tillid til autoriteter, og også når nogen udgiver sig for at ringe fra banken. Desværre bliver de udsat for et ondsindet tricktyveri og bedrageri.

De kriminelles fremgangsmåde

De kriminelles fremgangsmåde er stort set den samme: De ringer op, og udgiver sig for at være en “bankmand”. Fortæller at den ældres konto er blevet hacket (hvilket overhovedet ikke kan lade sig gøre), og “for at stoppe misbruget, har banken brug for kort og PIN-kode”. Derfor vil kort og kode blive afhentet af et “bankbud”.
Tilmed tilbyder denne “flinke bankmand” den ældre, hvis vedkommende har kontanter hjemme, at tage dem med og lægge dem i en “gratis bankboks”. Og nej: Bankerne i Danmark har ikke noget tilbud om gratis bankbokse.

‘Manualen’ er kendt, men den vil vi ikke sprede her

De kriminelle kan finde de ældre medborgere på mange måder. DanmarkC TV vil ikke her virke som et idé katalog.
Både Sydøstjyllands Politi og DanmarkC TV véd en del om, hvordan “bankmanden” både skaber tillid ved den ældre, men også får oplysninger lokket ud af ofret. Den opskrift kommer vi heller ikke med.
Det er ikke særlig kompliceret at bedrage ældre og tillidsfulde medborgere, hvilket de mange trick-tyverier beviser.

Hvad gør politiet?

Efterforskningen på den gerningsmand der dukker op ved den ældre, er besværliggjort af ikke alt for gode signalementer. Kontakten mellem ofret og den kriminelle er som regel maksimalt af 1-2 minutters varighed i indgangsdøren. Den ældre er uden tvivl stresses godt op, og “bankbudet” kan med hat og halstørklæde gøre sig lidt uigenkendelig. Vicepolitiinspektør Mikkel Ross fra Sydøstjyllands Politi nævner det som et særligt problem under coronaen, hvor den kriminelle mødte op med ansigtsmaske.
Når kortet benyttes i bankautomater, sikrer politiet videooptagelser på og omkring tidspunktet for hævningen af de ofte store beløb.
Politiet indhenter også de teleoplysninger de kan, som ved alle efterforskninger hvor telefon er brugt.

Den kriminelle: “Bedre end et indbrud”

Trick-tyveriet er for den kriminelle langt mere sikkert end at lave et indbrud. Risikoen for at blive taget i gerningsøjeblikket er minimal, og udbyttet både rimeligt stort og – i sagens natur – let omsætteligt.
Det er ikke én gruppe der står bag disse bedragerier over hele landet, fortæller Sydøstjyllands Politi, men mange der selv finder på deres måde at gøre det på. Det vanskeliggør også efterforskningen.

Opfordrigen fra politiet

Vicepolitiinspektør Mikkel Ross opfordre indtrængende til, at alle får talt med deres ældre forældre. Får forklaret dem, at INGEN banker ringer og vil hente kort eller noget som helst andet. Det gør NETS eller politiet heller ikke. Når de bliver ringet op, skal de hurtigst muligt lægge på!!
Ikke kun de der har ældre forældre bør tale med de ældre, men ALLE der er i kontakt med vores ældre medborgere bør give sig tid til, at tale med dem, om disse trick-tyverier. Alle!