Kultur

Henrik Vibskov fra Designskolen i Kolding fik lørdag aften Kronprinsparrets Pris 2023 for design

Af Steen Knudsen - stkn@danmarkc.tv

Modedesigner, kunstner og professor Henrik Vibskov er med til at sætte Danamark på verdenskortet

H.K.H. Kronprinsen overrakte prisen til designer Henrik Vibskov og fremhævede hans legende og visionære tilgang til design. I sin motivation sagde Kronprinsen blandt andet:

Henrik Vibskov er en ener på den danske modescene. Han har med sit visionære syn på design sat Danmark på verdenskortet. Det er lykkedes ham at etablere en unik stil, der kan genkendes på tværs af alle de discipliner, han arbejder med – både i Danmark og internationalt.

Henrik Vibskov er uddannet fra den anerkendte designskole Central Saint Martins i London i 2001, og arbejder som designer på sit tøjmærke i eget navn. Desuden har han undervist på flere designskoler, herunder Central Saint Martins og The Royal Academy of Fine Arts i Antwerpen, ligesom han er professor ved Designskolen Kolding. Det er hans evigt eksperimenterende tilgang, der har gjort ham til en internationalt anerkendt designer, og han fremviser blandt andet ved Paris Fashion Week. Nytænkningen tager han med sig, når han beskæftiger sig med musik, billedkunst og videoinstallationer, der har været udstillet på museer verden over.

Takketale
I sin tak for prisen sagde Henrik Vibskov bl.a.:

“Kaos, tvivl, humor, overraskelser og fejl er noget af det vigtigste for at skabe noget nyt.”

Designskolen i Kolding skriver på deres hjemmeside
Henrik Vibskov er en af de mest synlige og anerkendte profiler i dansk mode. Han er uddannet modedesigner fra Central Saint Martins i London, hvor han med sin afgangskollektion fik sparket døren ind til den internationale designscene, hvor han i dag markerer sig stærkt. Henrik Vibskov er eksempelvis den eneste skandinaviske modedesigner, der officielt deltager i herremodeugen i Paris. Hans tøj sælges verden over, og han har egne butikker i København og New York.

Henrik Vibskov sætter også sit præg på fremtidens modedesignere. Han underviser på Central Saint Martins i London, The Instituto Europeo Di Design i Madrid og The Antwerp Royal Academy of Fine Art i Belgien.

Henrik Vibskov er også kunstner. Han har udstillet på MoMA PS1 i New York, Palais de Tokyo i Paris, The Kennedy Center i Washington og senest på Kunstforeningen Gammel Strand i København.

Henrik Vibskovs designprofil er tydelig, velfunderet og krydsbefrugtet med et aktivt og bredt virke indenfor kunst, musik og kultur, som til stadighed medvirker til at informere og højne hans niveau som modeskaber.

Fakta om Henrik Vibskov

  • Designer født i 1972.
  • Uddannet fra Central Saint Martins i 2001.
  • Hans afgangsprojekt ’The Pig’ der var en herretøjskollektion med griseprint og grisetasker, inspireret af hans midtjyske opvækst, fik international opmærksomhed for dens humoristiske tilgang til mode.
  • Designer tøj til mænd og kvinder i tøjmærket af eget navn, ’Henrik Vibskov’.
  • Han har udstillet som kunstner på MoMA i New York og Palais de Tokyo i Paris.

Udvalgte soloudstillinger:

2020 ’Henrik Vibskov: Performative Handlinger’
– Sophienholm Art Museum, Danmark
2017 ’Henrik Vibskov’
– Maisson du Danemark, Paris, Frankrig
2017 ’TEMPO’
– Stockholm Stadsteater, Stockholm, Sverige
2015 ’FABRICATE’
– Daelim Museum, Seoul, Syd Korea
2014 ’Vibskovski;72 III’
– Ruttkowski 68, Cologne
2014 ’Henrik Vibskov’
– Designmuseo, Helsinki, Finland
2013 ’Neck Plus Ultra’
– Kunsthal Gl. Strand, København
2011 ’Henrik Vibskov’
– Rohsska Museum, Gothenburg, Sverige