Læserdebat

Gyldne håndtryk i kommunerne skader velfærden

Læserdebat af Kirsten Hassing Nielsen, byrådsmedlem Fredericia Byråd, næstformand Senior- og Socialudvalget og Folketingskandidat for Det Konservative Folkeparti

De gyldne håndtryk til offentlige chefer er og bliver et gentagende problem. Først og fremmest fordi de gyldne håndtryk har udviklet sig til at være helt ude af proportioner, men nok vigtigst af alt, så bliver de gyldne håndtryk på bekostning af velfærden. 

Det er direkte skadeligt for velfærden, da pengene i stedet kunne bruges på flere hjemmehjælpere eller til løsning af nogle af de borgernære opgaver. 

Og når der igen den 8. juni 2022 på DR er offentliggjort, at en kommunaldirektør på Bornholm er fyret med en fratrædelsespakke med 2 års løn, som umiddelbart giver en udgift på lige knap 4 millioner kroner til kommunen, så kan det være virkelig svært at forklare overfor skatteborgerne, hvorfor det har sin berettigelse. 

Særligt når velfærden og udgifterne allerede er under et massivt pres og det ikke bliver bedre lige om hjørnet. Men selvom dette pres ikke var der, så må der vel være en smertegrænse selv for, hvor store fratrædelsesgodtgørelser mv. der skal udbetales? og hvad vi politisk kan tåle at være vidne til, når der tilsyneladende er en generel enighed om, at velfærd i et eller andet omfang skal prioriteres. 

Vi kan ikke acceptere, at vi i den ene dør sender en direktør ud med et gyldent håndtryk, når vi i den anden dør afviser hjælp til en borger, fordi vi ikke har tid. Det hænger ganske enkelt ikke sammen. 

Og faktum er, at der med de gyldne håndtryk er skabt en bekymrende tendens og usund ubalance i kommunen. Og selvfølgelig skal fratrædelser behandles med omhu, men det kan aldrig koste 2 års løn. 

Der har gennem tiden været mange argumenter for de gyldne håndtryk, ikke mindst fra fagforeningernes side, men desværre så fremstår argumenterne efterhånden noget svage, og det er svært at se berettigelsen i de særdeles lukrative fratrædelsesordninger, som kun kommer én til gavn. 

Selvom gyldne håndtryk omfatter private aftaler, som kommunen indgår med den enkelte chef, så kræver det politisk indblanding, da det efterhånden har fået et omfang, som overstiger hvad vi skal acceptere og tåle på vegne af borgerne. 

Vi skal have gjort op med de gyldne håndtryk og konvertere det til dét, der gavner velfærden fremfor at skade den. 

Rammer for deltagelse i debat:
På DanmarkC TVs sociale medier, ønsker vi borgeren mulighed for en fri og saglig debat. For at sikre en god debat, modererer vi indholdet for at holde en sober tone. Dette praktisere vi, ved at fjerne kommentarer, der efter vurdering er nedladende, chikanerende eller indeholder hadefuld retorik. Hvis disse etiske rammer overtrædes, kan man risikere at blive udelukket fra debatten. Vi oplever at mange benytter den åbne mulighed for at komme til orde - hvis vi overser en kommentar, som du mener overskrider vores rammer for etik, så send os et tip. Hvis du er blevet udelukket fra debatten, for en overskridelse af vores retningslinjer, - og er du uenig heri? Så kan du kontakte Vores redaktion på tv@danmarkc.tv