Home Læserdebat Gratis psykologhjælp skal også være tilgængeligt for unge i Region Syddanmark
Gratis psykologhjælp skal også være tilgængeligt for unge i Region Syddanmark

Gratis psykologhjælp skal også være tilgængeligt for unge i Region Syddanmark

0

Debat indlæg fra Nanna Bonde, folketingskandidat for SF i Syd- og Sønderjylland & Annette Blynel, gruppeformand for SF i Region Syddanmark, Strandgade 27, 5700 Svendborg.

I mange år har SF og SF Ungdom kæmpet for at unge, som går ned med psykiske lidelser som stress, angst og depression skal kunne få gratis psykologhjælp. Det lykkedes endeligt med finansloven, hvor Region Syddanmark har fået tildelt 10 mio. kroner til gratis psykologhjælp til unge med moderat angst, stress og depression. Men Region Syddanmark hænger i bremsen og lange ventetider kan komme til at stå i vejen for at de unge, der har brug for hjælp, får den i tide. Det er en katastrofe.

Vi ved fra sundhedsundersøgelser, at mistrivsel blandt unge er et stort problem. Den tendens er desværre kun blevet forstærket under coronakrisen. Derfor er det afgørende, at der meget hurtigt kommer tilbud til unge, som har knækket psyken, og som ikke har råd til at betale den dyre psykologregning.

En opgørelse fra forvaltningen viser, at ventetiden i Region Syddanmark på psykologsamtaler varierer helt vanvittigt fra én enkelt uge op til et helt års ventetid. Med et gennemsnit på 15 uger skal unge, der har brug for hjælp altså vente meget længere, end vi i SF mener er rimeligt. Regionsrådsformanden har i et svar til Psykologforeningen understreget, at der ikke er mangel på psykologer. Regionsrådsformanden opfordrer derimod psykologerne til at tage flere samtaler inden for aftalen med sygesikringen, hvis de vil. Men med den melding lægges der ikke op til handling, men der blokeres derimod for, at unge kan få den gratis hjælp, som de har brug for, uden at skulle vente i evigheder.

I SF mener vi, at Region Syddanmark er forpligtet på at gennemføre den centrale beslutning. Der er mange veje at gå – enten ved at udbyde flere psykologer, øge kapaciteten i offentligt regi eller indgå en speciel aftale med psykologerne om, at tilbyde den unge første samtale inden for to uger. Den aftale er med god effekt indgået med psykiaterne. Det kan også medvirke til hurtig afklaring for unge, der har brug for hjælp.   

Men det kræver, at regionen er villig til at handle – pengene er der, så nu må lange ventetider ikke spænde ben for indsatsen.