Home FREDERICIA Genforeningen – set med fredericianske øjne
Genforeningen – set med fredericianske øjne

Genforeningen – set med fredericianske øjne

0

Mandag aften bød Militærhistoriske forening i Fredericia til foredraget – Genforeningen set med fredericianske øjne.

Arkivar ved Museerne i Fredericia, Lisbeth Aagaard Lykke, fortæller om Genforeningen set fra Fredericia. Udgangspunktet er de tre aviser, som udkom i Fredericia i 1920, og som med hvert deres politiske ståsted og verdenssyn dækkede Genforeningen og optakten hertil.

Den 10. juli kulminerer den folkelige og statslige markering af Genforeningen, da Kong Christian 10. rider over den gamle grænse nord for Christiansfeld. Kongen, der på sin hvide hest løfter en blomsterpige op på hesten og lader hende ride med et stykke, står for eftertiden som ikoniske symboler på Genforeningen.

Også i Fredericia bliver den historiske begivenhed fulgt med stærk interesse. Malende beskrivelser af begivenhederne i Sønderjylland fylder avisernes sider, og fredericianerne står ikke tilbage for at deltage i festlighederne. Flagene hejses i hele byen, og byens mange monumenter smykkes på det festligste. Kirkeklokkerne ringer til festgudstjenester i byens og omegnens kirker, og den første genforeningssten afsløres på Trinitatis Kirkes kirkegård. Genforeningsstenen er i dag et af flere spor i Fredericia fra Genforeningen.