Kort Nyt

Gang i fællesskabet – Værestedernes Stafet 2022

Af DanmarkC TV - tv@danmarkc.tv

Flere end 600 værestedsbrugere snører i denne uge skoene og begiver sig ud på ”Værestedernes Stafet 2022”, hvor deltagerne skal gå så mange kilometer som muligt.

Der er fællesskab og livlig aktivitet på 42 af landets væresteder, når de i uge 10 deltager i Landsforeningen af VæreSteders ”Værestedernes Stafet 2022”. Der har i år været stor interesse for at deltage i stafetten, og det at gå sammen er på rekordtid blevet en af de mest populære aktiviteter, som Landsforeningen af VæreSteder tilbyder.

Gang er en stor succes blandt socialt udsatte


Landsforeningen af VæreSteder har siden etableringen i 1998 arbejdet med at igangsætte motions- og idrætsaktiviteter for socialt udsatte på landets væresteder. Under den første bølge af corona-epidemien i 2020 udvikledes for første gang gå-stafetter og gang-fællesskaber, som socialt udsatte fra hele landet, har vist stor interesse for. Det har siden udviklet sig til en fast aktivitet på landets væresteder.

”Med gang-stafetten sætter vi gang i værestedernes fællesskab på mere end en måde. At gå sammen har vist sig at være til stor gavn for de socialt udsatte tilknyttet værestederne. Alle kan være med uanset funktionsniveau, uden at skulle anskaffe sig særligt udstyr eller være i udpræget god form. Samtidig har det, at gå sammen med andre, vist sig at have store sociale og mentale fordele for værestedsbrugere. For nogle brugere er det at falde i snak med andre en svær disciplin, men når de går sammen, så falder det sociale dem langt nemmere”, siger Idrætskonsulent hos Landsforeningen af VæreSteder Simon Reintoft Henriksen.   

For værestedsbrugeren Rudi fra Oasen i Ikast, er det både vigtigt at komme ud at røre sig og samtidig være en del af et fællesskab:

”Når vi er sammen om at gå, så inspirerer vi hinanden. Man får lyst til også at bevæge sig mere i hverdagen. Samtidig er det rart at være sammen om noget og møde nye mennesker, bekendte eller gode venner”, fortæller Rudi.

Sådan foregår stafetten


Deltagerne skal tilbagelægge en rute på 1 kilometer så mange gange som muligt over en tidsperiode på maksimalt fem timer. Værestederne indsamler derefter deres kilometer-antal, hvor mange brugere de har haft ude på deres rute og tager et festligt stemningsbillede fra dagen. Det sendes til Landsforeningen af VæreSteder, som efterfølgende kårer vindere i de tre kategorier, der præmieres med præmier til oplevelsesindustrien. 

Som optakt til stafetten, har værestederne modtaget en eventpakke, der indeholder udstyr til kreative aktiviteter, så de kan forberede deres stafet med pynt og bannere, til at skabe en festlig stemning til stafetten.

Om Landsforeningen af VæreSteder

Landsforeningen af VæreSteder har siden etableringen i 1998 hjulpet væresteder i hele landet med at udvikle fællesskaber og skabe positive forandringer blandt socialt udsatte.

I dag er 130 væresteder og 70 boformer og idrætssociale foreninger medlemmer af Landsforeningen af VæreSteder, som derigennem har kontakt til mere end 23.000 socialt udsatte borgere, der ellers er en vanskelig målgruppe at nå gennem det offentlige system.