Fritidsaktiviteter får børn til at stråle
Udsatte børn, der går til noget i fritiden, styrker deres selvtillid og sociale kompetencer og kan derfor ofte bryde med social arv. Animationsfilmen ”Strål Trine” gør voksne opmærksomme på, at fritidsaktivitet kan gøre en stor forskel for børn, der har det svært.
I Danmark har vi en stærk foreningskultur og de fleste børn ”går til noget”. Gør man ikke det, kommer man nemt til at være uden for – og så trives man ikke.
Det er sket for hovedpersonen Trine i den nye animationsfilm ”Strål Trine”. Men heldigvis får hun hjælp fra en række voksne til at komme i gang med at spille fodbold, og hun ender derfor med at trives som en del af fællesskabet på et fodboldhold.
”Strål Trine” er skrevet og instrueret af animationsfirmaet Drawesome Pictures, og er produceret for Silkebord, Viborg, Hedensted, Fredericia og Kerteminde Kommuner i samarbejde med Red Barnet og DGI.
Mange kan bruge filmen
Animationsfilmen skal støtte fritidsvejlederes dialog med udsatte børn om fritidsaktiviteter. Den skal indgå som en del af den hurtige og professionelle indsats, som fritidsvejlederene udfører, og som ofte gør forskellen, så barnet kommer i gang med en fritidsaktivitet – i et frugtbart samarbejde de frivillige i foreningerne, som også leverer en væsentlig indsats.
Animationsfilmen kan også bruges til forældre, lærere og sagsbehandlere, som spiller en aktiv rolle i barnets liv og som skal overbevises om, at fritidsaktiviteter kan gøre en positiv forskel for barnet. Der er desuden udarbejdet et undervisningsmateriale, der lige som animationsfilmen frit kan benyttes.
Animation som del af løsningen
”Ved at bruge animation åbner vi for, at meget forskellige børn alligevel kan identificere sig med problemet, og kan se en løsning ud af det. Filmens hovedperson er ikke kun en pige, men også et universelt billede på den usikkerhed, vi alle kender. Barnet bliver ramt af animationens magiske billedsprog uanset om det er 6 eller 12 år, og derfor bliver animation en effektiv måde at arbejde på i forhold til børns trivsel”, siger Lars Louring.
Få mere at vide
Projektledere
- Viborg: Projektleder og animationskoordinator Lars Louring, mail: 3ll@viborg.dk , tlf. 41 71 98 78
- Silkeborg: Projektleder Tinna Ølholm Jørgensen, oelholm.joergensen@dgi.dk, 40 37 34 84
- vrige kommuner og samarbejdspartnere
- Hedensted: Projektleder Fritid til Alle, Dorthe Bloch Rosenvinge, Rosenvinge@Hedensted.dk
- Fredericia: Projektleder Min Guldberg Hansen, hansen@fredericia.dk, tlf. 22 93 54 91
- Kerteminde: Projektleder/fritidskonsulent i projekt Plads Til Alle Kasper Olesen, tlf: 24 659 249, Keo@kerteminde.dk
- Red Barnet: Frivillighedskonsulent Jan Due-Christensen, JDC@redbarnet.dk, tlf. 23 71 08 54
Baggrund
- I perioden maj 2011 – maj 2014 er der i Danmark registreret 6.650 børn og unge som deltagere i de såkaldte ”fritidspas-projekter” i 20 kommuner, hvor man kan få vejledning og økonomisk støtte i forhold til fritidsaktiviteter.
- I gennemsnit er ca. 300 børn og unge i hver af de deltagende kommuner hjulpet i gang med en fritidsaktivitet i løbet af de tre år.
- I alt har 1862 børn og unge med anden etnisk baggrund end dansk deltaget i projektet. Det svarer til cirka 28 % af det samlede antal deltagere.
- ”Strål Trine” og det tilhørende undervisningsmateriale kan frit benyttes af alle, som har lyst til at bruge animationsfilmen i arbejdet med at forbedre indsatsen i forhold til udsatte børns fritid.
- Læs mere om filmen og undervisningsmaterialer på stråltrine.dk
- Animationsfilmen er produceret af Drawesome Pictures, der er en del af det kreative animationsmiljø på Arsenalet i Viborg.