Kultur

FRIHEDEN FEJRES I FREDERICIA – MINDEHØJTIDELIGHED D. 4. MAJ

Af DanmarkC TV - tv@danmarkc.tv

Friheden fejres i Fredericia

For anden gang uddeles Arlette Andersens frihedspris i Fredericia

Hvert år markeres Danmarks befrielse med et traditionsrigt arrangement den 4. maj om aftenen i Fredericia. Det sker også i år, og for andet år i træk bliver Arlette Andersens frihedspris uddelt.

”Det er andet år, at unge mennesker i Fredericia Kommune har haft mulighed for at søge Arlette Andersens frihedspris, og interessen har været enorm. Det viser, at vores unge mennesker tager prisen til sig, og at der forsat er en stor interesse i at holde dialogen om frihed i live”, siger viceborgmester og formand for 4. maj-komitéen, Ole Steen Hansen.

Det er Danske Bank, Fredericia Gymnasium, Fredericia Dagblad og Fredericia Kommune, der sidste år indstiftede prisen, og den bliver uddelt hvert år den 4. maj i forbindelse med 4. maj-arrangementet i Fredericia. Arlette Andersen deltager i overrækkelsen af prisen, som kommer til at forgå på Fredericia Rådhus.

Ufatteligt, men sandt

Det, der skete i koncentrationslejrene under anden verdenskrig, var så ufatteligt, at det kan være svært at tro på. Men 93-årige Arlette Andersen fra Fredericia er en af dem, der kan bekræfte, at det virkelig var rædselsvækkende. Som 19-årig blev hun arresteret og spærret inde i udryddelses- og arbejdslejren Auschwitz. I halvandet år kæmpede hun en daglig kamp for liv og død.

I 1990 satte hun sig selv på en mission for historien. Så længe hun kunne, vil hun fortælle om rædslerne i kz-lejren, så flest mulig af den nye generation ved, at det er rigtigt, at nazisterne på umenneskelig vis pinte og dræbte deres jødiske medmennesker. Arlette tager ikke længere ud og holder foredrag om sine oplevelser, men hun nåede at holde over 400 foredrag for bl.a. gymnasieelever rundt om i Danmark, inden hun stoppede pga. sin høje alder.

Programmet for mindehøjtideligheden

Traditionen tro starter 4. maj-arrangementet ved Frihedsmonumentet foran Fredericia Banegård, hvor Fredericia Postorkester varmer op med musik fra kl. 18.30. Kl. 19 indledes mindehøjtideligheden med en faneindmarch og en procession af veteranbiler. Det er ”Dansk Militærhistorisk Køretøjs Forening”, der står bag den særlige mindekørsel. Derefter lyder frihedsbudskabet fra 1945 nok en gang. Herefter er der fællessang med ”En vinter lang og mørk”.

Årets hovedtaler er pensioneret chefpolitiinspektør og formand for Børnerådet Per Larsen. Efter hovedtalen vil navnene på de faldne i Fredericia bliver læst op. Herefter bliver der lagt kranse og buketter ved monumentet. Som afslutning på mindehøjtideligheden ved monumentet synges ”Altid frejdig når du går”.

Herefter går Fredericia Postorkester, Hjemmeværnet og publikum i fakkeloptog til Fredericia Rådhus. Her vil Formand for Kultur og Idrætsudvalget Lars Ejby Pedersen holde tal en for frihed.

Herefter vil Arlette Andersens frihedspris blive uddelt af borgmester Jacob Bjerregaard. Mindehøjtideligheden sluttes af med et let traktement.