FREDERICIA

Fri adgang til genbrugspladser: Et forsøg i Trekantområdet

Af Mads Wiig Ehmsen - mwe@danmarkc.tv

Fra den 1. januar til den 31. december 2023 vil alle borgere, sommerhusejere og pendlere i Trekantområdets seks kommuner have fri adgang til at benytte genbrugspladserne på tværs af kommunegrænser.

Det er en del af et nyt initiativ, som testes i kommunerne Fredericia, Haderslev, Kolding, Middelfart, Vejen og Vejle.

Forsøget sigter mod at reducere kørsel ved at give borgere mulighed for at vælge den genbrugsplads, der ligger tættest på deres arbejdsplads eller bopæl. På denne måde håber man at reducere trængsel på vejene og dermed også CO2-udledningen, det oplyser Vejle kommune i en pressemeddelelse.

I forbindelse med forsøget vil der blive gennemført undersøgelser på genbrugspladserne for at indsamle data om blandt andet, hvilke kommuner brugerne kommer fra.

Der er nogle betingelser forbundet med forsøget. Det er kun private brugere, der kan benytte denne service, og de skal følge den enkelte kommunes regulativer og regler for affaldssortering. Det er vigtigt, at brugerne kun benytter genbrugspladserne inden for den almindelige bemandede åbningstid. Frivilligt drevne pladser er dog ikke inkluderet i ordningen.

Åbningstiderne varierer for genbrugspladserne i de seks kommuner:

Fredericia har to bemandede pladser med forskellige åbningstider – den længste åbningstid er fra kl. 08.00 til 18.30. (døgnåbent for registrerede brugere fra Fredericia).
Haderslev har tre bemandede pladser, hvor den længste åbningstid er fra kl. 10.00 til 18.00.
Kolding har fem bemandede pladser, der har åbent fra kl. 09.00 til 17.00 alle dage.
Middelfart har fire pladser, med den længste åbningstid fra kl. 10.00 til 18.00 på hverdage og kl. 10.00 til 16.00 i weekender.
Vejen har tre pladser, der er åbne fra kl. 07.00 til 18.00 på hverdage og kl. 10.00 til 18.00 i weekender.
Vejle har fire genbrugspladser, med den største plads åben fra kl. 07.00 til 18.00 på hverdage og kl. 09.00 til 18.00 i weekender. De øvrige pladser i Vejle har åbent fra kl. 10.00 til 18.00 alle dage.

Dette forsøg med fri adgang til genbrugspladser er et skridt i retning mod at gøre affaldshåndtering mere praktisk og miljøvenlig for borgerne i Trekantområdet.