Kort Nyt

Fremover gælder dit coronapas efter vaccination i kortere tid

Af Mads Wiig Ehmsen - mwe@danmarkc.tv

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at coronapasset fremover kun skal gælde i 7 måneder efter 2. stik for alle over 18 år. Coronapasset forlænges efter revaccination.

Vaccinerne mod covid-19 giver en god beskyttelse mod alvorlig sygdom og indlæggelse, men immuniteten falder over tid for alle aldersgrupper. Det betyder, at risikoen for at blive smittet efter vaccination, for at få en såkaldt gennembrudsinfektion, stiger gradvist i månederne efter 2. stik. Det viser Sundhedsstyrelsens gennemgang af den tilgængelige viden på området.

Vores vurdering er, at faldet i immunitet bliver betydende, når der er gået 6 måneder efter 2. stik. Derfor anbefaler vi, at alle vaccinerede over 18 år får et boosterstik, når der er gået 6 måneder efter 2. stik. Samme anbefaling får nu betydning for coronapasset.

”Coronapasset er et af de redskaber, vi har til at nedsætte risikoen for smitte, der hvor mange mennesker samles. Vi ser hele tiden på, om der er brug for justeringer i coronapasset, for at få mest mulig forebyggelse af smitte. I lyset af den viden vi har nu, om faldet i immunitet og den positive effekt af revaccination, sætter vi varigheden til 7 måneder efter 2. stik, og man kan så få coronapasset fornyet med en revaccination,” siger vicedirektør i Sundhedsstyrelsen Helene Probst.

”Man bliver inviteret til revaccination 5 måneder og 14 dage efter 2. stik og vi anbefaler, at man bliver revaccineret hurtigst muligt. Hvis man bliver revaccineret inden der er gået 7 måneder efter 2 stik, så undgår man, at det grønne coronapas udløber,” lyder det fra Helene Probst.

Vaccinerne beskytter fortsat godt mod alvorlig covid-19 sygdom, indlæggelse og død 6 måneder efter 2. stik, selvom man også her kan konstatere et fald. Den beskyttende effekt mod at blive smittet falder hurtigere.

Revaccination er effektiv

Det opdaterede vidensgrundlag dokumenterer samtidig, at revaccination er effektiv, og booster beskyttelsen mod smitte og mod alvorlig sygdom, indlæggelse og død. Effekten er ensartet for alle, uanset køn, alder og øvrige sygdomme.

I Danmark har der gennem flere uger været en opblussen af epidemien, som først og fremmest skyldes overgangen fra efterår til vinter, og at Delta-varianten nu er den dominerende. Det er ikke alene antallet af smittede, der stiger, men der også en betydelig vækst i antallet af indlagte patienter. Selvom risikoen for at blive syg og blive indlagt er langt højere for de uvaccinerede er der også vaccinerede blandt de indlagte.

Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at alle over 18 år tager imod tilbuddet om revaccination, for at øge immuniteten i hele befolkningen. Et fald i immuniteten kan få stor betydning for udviklingen af covid-19-epidemien i en vintersæson, med risiko for stor sygelighed og øget pres på sygehusvæsenet.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man får et grønt coronapas umiddelbart efter revaccination. Får man sit 3. stik inden der er gået 7 måneder efter 2. stik, bevarer man sit grønne coronapas. Viden om varighed af immunitet efter 3. stik er meget begrænset. Derfor er der på nuværende tidspunkt ikke fastlagt et udløb af coronapas efter revaccination.

For de 15-17-årige er der ingen ændringer i varigheden af deres coronapas efter vaccination.

Ændringen i coronapasset træder i kraft medio januar 2022.

Læs Sundhedsstyrelsens anbefalinger om varighed af coronapas efter primær vaccination og revaccination