Læserdebat

Fredericias strategi for vores natur: Der er mange positive ting i udkastet

Læserdebat af: John Rasmussen, Biolog og kandidat til KV25 for Liberal Alliance

Budgetforliget er indgået, og de mange partier rundt om Socialdemokratiet har fundet sammen om at undgå at spare penge, og i stedet skrue op for forbruget.

Nu går turen så videre til naturen, hvor Fredericia Kommune sætter en ny naturstrategi i høring indtil d. 20. Oktober 2024. Jeg mener, ligesom da sparekataloget kom i høring, at den officielle høring er til for borgernes skyld, men det skal ikke forhindre mig i at kommentere på det som politiker.

I det store hele synes jeg, at udvalget med Tommy Rachlitz Nielsen (K) i spidsen har gjort et fint stykke arbejde. Der er mange positive ting i udkastet, som er værd at fremhæve. For eksempel er der indskrevet, at kommunen vil sætte en stopper for klapning af slam i Lillebælt, så vi kan passe på vores vandmiljø, og bremse næringstilførsel til vandet, så iltsvindet kan mindskes.

Derudover fortsættes det gode samarbejde om Naturpark Lillebælt som en ambitiøs marin nationalpark.

Både på land og til vands er der fokus på at øge biodiversiteten og skabe god økologisk tilstand, hvilket betyder bedre natur. Man vil også forsøge at skabe større sammenhæng mellem eksisterende naturområder, hvilket er noget jeg har forsøgt at tale for i årevis, da man på den måde bygger videre på det, som allerede eksisterer, og dermed har mest potentiale – for eksempel ved opkøb af jord, udtagning af omdriftsjord eller støtte til private natur-initiativer. Alt sammen gode ideer.

Til gengæld er der også hår i suppen. Man vil udvide skovarealerne, hvilket er meget positivt, men fortsætter også hugst i skovene med salg af træ (dog med FSC-certificering).

Jeg mener ikke, det er en kommunal opgave at drive træ-virksomhed i konkurrence med private skovejere.

Fokus på de offentlige naturarealer bør, udover en rimelig mængde rekreative formål, alene være naturhensynet.

Selvfølgelig er der hugst i plantager for at åbne skoven op og gøre den mere lysåben for naturens skyld, og selvfølgelig er der “problemtræer”. Men skal der bruges flere penge til faciliteter og stier, burde det finansieres ved budgettet frem for ved hugst.

Ved budgetforliget sprang man budgetrammen, og valgte så at bruge tocifrede millionbeløb på at købe buskort til både turister og indbyggere i alle sociale lag, der selv kan betale deres kort. De penge kunne have været brugt mere fornuftigt. For eksempel ved at flytte dem over, og bruge dem på at sikre mere natur under naturstrategien

Rammer for deltagelse i debat:
På DanmarkC TVs sociale medier, ønsker vi borgeren mulighed for en fri og saglig debat. For at sikre en god debat, modererer vi indholdet for at holde en sober tone. Dette praktisere vi, ved at fjerne kommentarer, der efter vurdering er nedladende, chikanerende eller indeholder hadefuld retorik. Hvis disse etiske rammer overtrædes, kan man risikere at blive udelukket fra debatten. Vi oplever at mange benytter den åbne mulighed for at komme til orde - hvis vi overser en kommentar, som du mener overskrider vores rammer for etik, så send os et tip. Hvis du er blevet udelukket fra debatten, for en overskridelse af vores retningslinjer, - og er du uenig heri? Så kan du kontakte Vores redaktion på tv@danmarkc.tv