SAMFUND

Fredericias adopterede skib, fregatten Iver Huitfeldt, patruljerer nu i Det Røde Hav

Af Steen Knudsen - stkn@danmarkc.tv

Det er Danmarks bidrag til Prosperity Guardian – Det Røde Hav – sammen med tre udsendte officerer til Hovedkvarteret

Da Iver Huitfeldt bsøgte Fredericia i august sidste år,og kommandørkaptajn Sune Lund viste DanmarkC TV rundt på fregatten, var det ikke denne mission der lå i kommandørkaptajnenes fremtidsplaner. Nu er Sune Lund med på missionen i Det Røde hav.

Den danske fregat Iver Huitfeldt har den seneste uges tid bevæget sig igennem Atlanten og Middelhavet på vej mod Rødehavet, hvor fregatten og de danske soldater ombord skal være med til at beskytte danske og udenlandske handelskibe mod angreb fra Houthi-bevægelsen.

Ved afrejsen sendte borgmester Sten Wrist sin hilsen: “Det er med den største taknemmelighed, jeg sender min hilsen til hele besætningen på fregatten Iver Huitfeldt. 
Jeg fik selv lejlighed til at møde mange af dem, i forbindelse med deres sidste besøg her i adoptionsbyen Fredericia. 
Det er dybt professionelle og dygtige søfolk som stævner ud for Danmark

DanmarkC TV følger fregatten og besætningen i den kommende til, og har fået lov til at bringe billeder fra den hverdag der præger den danske mission.

Flaget i vinden. Foto: Nicklas/Forsvaret.

Tidligt om morgenen torsdag den 8. februar påbegyndte Iver Huitfeldt sin transit gennem Suezkanalen, og fregatten befinder sig nu i sit patruljeområde i Rødehavet.

Undervejs har skibet fået fyldt sine brændstoftanke ved en såkaldt ”Replenishment at Sea” – i dagligt tale kaldet RAS, hvor tankningen gennemføres ved at overføre en kraftig brandstofslange fra et tankskib til Iver Huitfeldt. I dette tilfælde bistod en amerikansk tanker operationen, der blot varede et par timer. Foto: Nicklas/Forsvaret.

Undervejs har skibet fået fyldt sine brændstoftanke ved en såkaldt ”Replenishment at Sea” – i dagligt tale kaldet RAS, hvor tankningen gennemføres ved at overføre en kraftig brandstofslange fra et tankskib til Iver Huitfeldt. I dette tilfælde bistod en amerikansk tanker operationen, der blot varede et par timer.

Sejlads tæt på Strombolivulkanen i Italien. Foto: Nicklas/Forsvaret.

Der har også været lejlighed til at vedligeholde fregattens havariberedskab gennem øvelser i brandslukning og lækstopning samt en fortsat træning i at nedkæmpe de trusler, som skibet skal være klar til at imødegå. Sidst men ikke mindst har fregatten fortsat samtræningen med helikopteren fra Flyvevåbnet, som er et uvurderligt redskab til at opbygge et godt situationsbillede i operationsområdet.

TMG-skytte på vagt. Foto: Nicklas/Forsvaret.

Iver Huitfeldt fortsætter nu sin patrulje og integration med de øvrige krigsskibe, som bistår med at beskytte handelstrafikken i området.

Danmarks bidrag til Prosperity Guardian – Det Røde Hav. Foto: Nicklas/Forsvaret.
Broen på Iver Huitfeldt. Foto: Nicklas/Forsvaret.
Træning i taktisk sanitet (førstehjælp). Foto: Nicklas/Forsvaret.
Træning i taktisk sanitet (førstehjælp). Foto: Nicklas/Forsvaret.
Ammunition til skibets kanon. Foto: Nicklas/Forsvaret.
TMG-skytte (Tung MaskinGevær). Foto: Nicklas/Forsvaret.

Skibets kanon fotograferet i mørket (natbilleder), og nat på Fregatten. Foto: Nicklas/Forsvaret.