Home Læserdebat Fredericia som foregangskommune
Fredericia som foregangskommune

Fredericia som foregangskommune

0

Jeg ønsker, at Fredericia bliver forsøgskommune i forhold til at sikre, at det offentligt pres på sygdomsramte, hvis ikke fjernes så reduceres kraftigt.

Ifølge 3F så tager det i gennemsnit  en borger 3 år og 4 måneder at blive tilkendt førtidspension og i den periode er de pågældende igennem et hamsterhjul, hvor det presses og hvor de fleste af dem oplever forværring i forhold til deres problemstilling og det er bare ikke godt nok. Vi skal ikke presse vores medborgere.

Jeg ved der er fokus, at det er et fokuspunkt  fra flere af Fredericias politiske partier, at vi skal have flere ud i arbejde og selvfølgelig skal vi gerne det, men vi skal bestemt ikke presse de der er ramt af psykisk eller fysisk sygdom i vores mål for at få flere i arbejde.

Fakta er, at for nogle borgere giver en tilkendelse af førtidspension lige præcis den ro og tryghed, der kan sætte gang i såvel en fysisk som en psykisk bedring. Det viser sig endda, at nogle førtidspensionister ender med at få så meget bedring og overskud, at de får mod på at prøve kræfter med arbejdsmarkedet igen. Det skal der selvfølgelig være mulighed for, og derfor har kommunerne i dag mulighed for at beslutte, at en tilkendt førtidspension kan gøres hvilende. Problemet er imidlertid, at førtidspensionister i praksis risikerer at miste deres pension, hvis de ønsker at prøve sig af på arbejdsmarkedet igen. Det har desværre den konsekvens at de pågældende slet ikke tør prøve kræfter med en mere aktiv hverdag og beskæftigelse igen. Det hænger også sammen med, at mange har oplevet, at det har været en hård kamp med systemet at få tilkendt førtidspensionen i første omgang.

Jeg ønsker Fredericia Kommune søger om, at blive forsøgskommune, hvor at tildeling af førtidspension gøres til en permanent rettighed. Det vil gøre, at førtidspensionister, der oplever en bedring, tør prøve kræfter med et arbejde igen, men samtidig giver dem sikkerhed for, at de ikke mister deres pension, hvis det viser sig, at de alligevel ikke kan varetage et arbejde.

Derudover ønsker jeg, at man i Fredericia søger om at være forsøgskommune, hvor Førtids- & Fleksjobreformen er sat ud af drift og i stedet så er følgende gældende:

  1. At lægefaglige udtalelser, fx vurderinger af borgerens tilstand og arbejdsevne, altid respekteres.
  2. At der indføres en afklaringsgaranti, som giver borgerne ret til at vælge mellem revalidering, fleksjob, ressourceforløb eller førtidspension, hvis kommunen ikke kan afklare borgeren inden for maksimalt 2 år.
  3. At ressourceforløb gøres til frivillige tilbud uden kontrol, tvang eller sanktioner.
  4. At der ikke sker modregning i førtidspension pga. ægtefælles eller samlevers indkomst

Jeg ønsker, at vi bliver en foregangskommune, hvor det at være ramt af enten psykisk eller/og fysisk sygdom ikke er ensbetydende med en risiko for at mødet med systemet kan betyde yderligere forværring af de problemstillinger man slås med.

Desværre hører jeg uge efter uge fra medmennesker, der føler de ikke bliver hørt, mødt eller forstået af systemet og føler, at de presses yderligere og deres tilstand faktisk forværres.

Det skal vi have sat en stopper for og ovenstående forslag er et punkt i undertegnedes strategi for at få stoppet det vanvid det er at presse sygdomsramte og samtidig en af mine visioner for fremtidens Fredericia – et Fredericia, hvor du ikke straffes yderligere for at være ramt af sygdom.

Søren Haastrup

Spidskandidat KV21

Alternativet Fredericia