Læserdebat

Fredericia og din by skal være et godt sted at blive gammel

Af Karsten Byrgesen, Nye Borgerlige, Regionsrådsmedlem Region Syddanmark og byrådsmedlem i Fredericia

Min vision er, at Fredericia skal være en god by at blive gammel i.
Flertallet i Fredericia byråd – 20 ud af 21 – deler ikke min vision.  At blive gammel er en gave som mange ønsker sig og gud ske lov, øges gennemsnitslevealderen. Min vision handler om livskvalitet til gamle medborgere. Vores by har flere plejehjem, hvor yngre syge mennesker bor, sammen med ældre og stærkt plejekrævende borgere, der gennem et langt liv har leveret til fællesskabet. Beklageligvis er der ventetid på at komme på plejehjem.

Det er en uværdig måde at blive gammel på

En plejehjemsplads er desværre ingen selvfølge. Der skal nemlig være stærke grunde til at måtte flytte ind på et plejehjem. Trykket på at få en plads er så stort, at beboere på grund af svaghed og sygdom kun overlever en kort tid, medens andre er med til at trække overlevelsesgennemsnittet lidt op. Den gennemsnitlige overlevelsestid på et plejehjem er 15 måneder. Det er en uværdig måde at blive gammel på. Samtidigt er der er også mange raske og levedygtige ældre, der må sidde alene i villaen eller i lejligheden, uden anden kontakt end hjemmehjælperen og udsigten til at blive så svækket, at plejehjemmet bliver livets sidste stop. Men, hvorfor det?

Min mors moster Beate var en frisk ældre kone, der efter mandens død, valgte at flytte ind på byens alderdomshjem. Et rigtigt hjem med hjemmelavet mad, duft af frisk kaffe og et godt sammenhold med de andre gamle friske beboere. Beate havde det godt og for en lille ekstrabetaling var der smørsmurte boller og kage, sodavand og kaffe, når vi kom på besøg. Der var trivsel, venskab og foretagsomhed i livets aftenstund. Det vil jeg have tilbage. Når min tur kommer, ville jeg gerne bo i en lille lejlighed på et alderdomshjem, hvor jeg kan byde venner og familie på ”hjemlig ” hygge, smørrebrød og en dram, fordi det kan tilkøbes.

Jeg ønsker et alderdomshjem – og gerne et privat -, hvor der er valg – eller tilvalgsmuligheder, fordi vi mangler vi værdighed, omsorg og bomuligheder til seniorerne i byen.  Men flertallet i Byrådet vil hellere bygge et ”Campus” til over 500 millioner kroner, fylde skoler og børnehaver med ansatte og tiltrække bosættere.

Rammer for deltagelse i debat:
På DanmarkC TVs sociale medier, ønsker vi borgeren mulighed for en fri og saglig debat. For at sikre en god debat, modererer vi indholdet for at holde en sober tone. Dette praktisere vi, ved at fjerne kommentarer, der efter vurdering er nedladende, chikanerende eller indeholder hadefuld retorik. Hvis disse etiske rammer overtrædes, kan man risikere at blive udelukket fra debatten. Vi oplever at mange benytter den åbne mulighed for at komme til orde - hvis vi overser en kommentar, som du mener overskrider vores rammer for etik, så send os et tip. Hvis du er blevet udelukket fra debatten, for en overskridelse af vores retningslinjer, - og er du uenig heri? Så kan du kontakte Vores redaktion på tv@danmarkc.tv